latinica  ћирилица
20/06/2016 |  08:39 | Аутор: klix.ba

Вирџинија Рађи - прва градоначелница Рима

Популистички Покрет пет звијезда (М5С) остварио је велики успјех у Италији, када се на мјесту градоначелнице нашла њихова кандидаткиња. Вирџинија Рађи ће постати прва жена лидер Рима, а остварила је побједу против кандидата из Демократске странке (ПД) премијера Матеа Ренција.

Према незваничним резултатима, Рађи је као кандидаткиња добила 60 посто гласова у односу на Роберта Гјачетија из Демократске странке премијера Ренција. Ови локални избори сматрају се тестом популарности Ренција.

Рађи, 37-годишња адвокатица и локална одборница, успјела је за само неколико мјесеци предизборне кампање изаћи из анонимности и постати једно од најпознатијих лица италијанске политике. Она је у првом кругу освојила 35,2 посто гласова, оставивши иза себе кандидата Ренцијеве странке захваљујући кампањи у којој се залагала за укидање привилегија за званичнике и борбу против корупције.

Њена побједа би представљала велики ударац за премијера Ренција, истичу аналитичари. Његова Демократска странка је у првом кругу локалних избора, на којима се бирају градоначелници већих италијанских градова, претрпјела неуспјех.

Међу 126 градова у којима се одржава други круг избора, пошто ниједан кандидат у првом кругу није освојио потребних 50 посто гласова, су четири највећа града у Италији. Пажња је у највећој мјери усмјерена ка Риму, али и финансијској пријестоници Милану, као и традиционалном упоришту ПД-а Торину.