latinica  ћирилица
20/06/2016 |  08:01 ⇒ 18:03 | Аутор: ТАНЈУГ

Вучић- Китаровић: Почетак отопљавања односа Србије и Хрватске (ФОТО)

Александар Вучић и Колинда Грабар Китаровић сусрели су на мосту на Дунаву, у међуграничној зони код Ердута, на граничном прелазу Богојево - Ердут.

Састанак предсједника владе Александра Вучића и предсједнице Хрватске Колинде Грабар Китаровић са представницима српске националне мањине у Хрватској завршен је након више од једног сата разговора.

Састанак је одржан у родној кући Милутина Миланковића, у Даљу, у Хрватској.

Вучић и Грабар Китаровић претходно су обишли кућу чувеног српског научника и свечано открили његову бисту.

Предсједника  владе Србије и хрватску предсједницу поред Дунава дочекали су мјештани, са аплаузом и порукама да су задовољни што су они данас ту.

У Даљу, иначе, живе Срби, Хрвати и Мађари, а Срби су већински народ.

Након тога они ће прећи у Србију, гдје ће обићи Дом културе "Матија Губец" у месту Доњи Таванкут.

Поподне у Градској кући у Суботици предвиђено је да двоје званичника потпишу Декларацију о унапређењу односа и рјешавању отворених питања између Србије и Хрватске.

Ово је прва посјета хрватске предсједнице Србији и она није званична, већ је радног карактера, и трећи сусрет премијера Србије са предсједницом Грабар Китаровић, од њеног ступања на ту дужност, фебруара 2015.

Први пут, они су се сусрели на инаугурацији Грабар Китаровић у Загребу, а затим прољетос у Мостару у оквиру Међународног сајма привреде, када су имали и кратак неформални разговор у "четири ока".

Хрватска агенција Хина је, најављујући овај сусрет, саопштила да се ради о жељи обје стране да се подвуче црта и крене напред у односима двију држава.

Декларација, како се наводи, укључује питања мањина, несталих, границе и сукцесије.

Позивајући се на изворе с Пантовчака, Хина је пренијела да овај сусрет представља снажни "израз политичке воље", те да је он договорен директном комуникацијом два кабинета, без икаквих посредничких активности било које стране.