latinica  ћирилица
05/06/2016 |  09:23 ⇒ 14:59 | Аутор: РТРС

Ђоковић-Мареј за пехар РГ; РТРС од 15 часова

Новак Ђоковић и Енди Мареј играју данас у финалу Ролан Гароса, а побједник ће освојити своју прву титулу у Паризу.
Ђоковић и Мареј - Фото: Screenshot
Ђоковић и МарејФото: Screenshot

Новак Ђоковић и Енди Мареј ове године су одиграли су три меча, сва три у финалима великих турнира. Почетком године, у финалу Аустралијан опена, Новак је славо са 3:0 по сетовима 6:1, 7:5, 7:6 за нешто мање од три сата игре. Ђоковић је тако стигао до 11. трофеја на највећим турнирима и тако изједначио рекорд Роја Емерсона који је до сада био једини човек у историји тениса који је шест пута дизао пехар Ози опена.

Испред њега су сада само Емерсон са 12, Рафаел Надал и Пит Сампрас са по 14, као и Роџер Федерер са 17 освојених Грен слемова. Најбољи тенисер свијета настојаће да освоји и четири Грен слем који му недостаје и тако постане тек трећи човјек у историји тениса, а први од 1969. године који ће освојити четири највећа турнира у низу.

Док Мареј у свом десетом Грен слем финалу покушава да дође до трећег наслова првака послије побједа на УС опену и Вимблдону.

Биће ово 34. дуел двојице најбољих тенисера свијета, а Ђоковић води у побједама са 23-10. Ове године одиграли су три меча, сва три у финалима великих турнира. У финалу Аустралијан опена Ђоковић је славио са 3-0, а Новак је био бољи и у финалу Мастерса у Мадриду са 2-1, док је Мареј у Риму када је био много одморнији славио са 2-0.

Ђоковић и Мареј су до сада одиграли девет Грен слем мечева и Новак води са 7-2 у побједама. Што се тиче Грен слем финала, ово ће бити седми пут да њих двојица одлучују о титули, а Новак је добио четири окршаја, сва четири на Аустралијан опену. Што се тиче свих финала укупно, ово ће бити 17. финале Ђоковића и Марија, а Новак и у том сегменту води – 9:7. Ово ће бити и њихов пети окршај на шљаци, а Ђоковић је добио три од претходна четири меча, укључујући и једини одигран на Ролан Гаросу прошле године.

Извјесно је да љубитеље тениса данас очекује још један велики дуел двојице тренутно далеко најбољих играча свијета.

Најбољи тенисер свијета је вече пред финале Ролан Гароса подијелио атмосферу из свог штаба са навијачима. Он је заједно са братом Марком, супругом Јеленом, те члановима породице, својим тимом и пријатељима покушао да се опусти пред овај уз познату друштвену игру погађања. На старту је у центру пажње био Марко Ђоковић који се уживо јавио путем Фејсбука, а за мање од сат времена видео је имао преко 8.000 коментара на више свјетских језика, као и преко 30.000 лајкова.