latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:34 | Аутор: ТАНЈУГ

Ковач: Хрватски захтјеви ушли у преговарчки процес Србије и ЕУ

Шеф хрватске дипломатије Миро Ковач рекао је данас да је Хрватска обезбиједила да њени захтјеви уђу у преговарачки процес Србије и ЕУ, пренијела је Хина.

Ковач учествује на састанку министара спољних послова Процеса сарадње у Југоисточне Европи у Бугарској, а у изјави хрватским медијима на маргинама скупа он тврди да Хрватска може бити задовољна постигнутим.

Како је рекао, Хрватска је успела да у преговарачки процес Србије и ЕУ буду уграђени њени захтјеви: пуна сарадња Србије с Хашким судом, пуна примена домаћих и међународних обавеза Србије у заштити мањинских права, укључујући и права хрватске мањине, и циљ избјегавања конфликата правосуђа у процесуирању ратних злочина.

"Без тих споменутих дефинисаних критеријума нема напретка на том плану. Зато ће Хрватска дозволити да се сада и приступи дефинисању прелазних мјерила за поглавља 23 и 24 у преговорима са Србијом", казао је хрватски министар.

Ковач је додао да је у овом тренутку ријеч о разговорима о обликовању мјерила за отварање преговарачких поглавља.

На питање колико би то могло трајати, Ковач је казао како би то могло бити могуће до краја јуна.

"Ако сви буду брзи, ако све ово што смо рекли буде интегрисано, могуће је до краја јуна. Не зависи од нас. Ми смо већ у ЕУ", казао је он.