latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:23 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Делегација Санкт Петербурга са министрима и привредницима (ВИДЕО)

Република Српска и Санкт Петербург ускоро би требало да потпишу Споразум о сарадњи. Ово је договорено на састанцима делегације руског града и министара у Влади Српске.
Састанак Влада и С.Петербург - Фото: РТРС
Састанак Влада и С.ПетербургФото: РТРС

Радна група већ припрема текст документа који би, између осталог, требало да обезбиједи већи извоз производа из Српске на тржиште Санкт Петербурга.

У Бањалуци ће, у наредним данима, представници кључних одбора Санкт Петербурга са представницима Владе радити на мапи пута за јачање сарадње руског града и Српске.

Најављен је раст обима робне размјене, а Српска ће до краја године направити значајан искорак у промоцији потенцијала. У октобру и децембру требало би да на сајмовима у Санкт Петербургу, представи своје компаније, а постоји могућност и отварања привредног представништва у овом граду.

Српска има потенцијал да производи за тржиште Санкт Петербурга. То су потврдили и данашњи састанци у Влади. Договорена је конкретна сарадња. Слиједи финализација – уговори, којима ће бити и реализована.

"Битни су директни контакти привредника за развој сарадње", каже Елгиз Идрисовић Качајев шеф делегације из Санкт Петербурга.

Прошлу годину обиљежио је раст извоза пољопривредних производа на тржиште Санкт Петербурга - чак 200% више него 2014. године. Реузлтати су представљени у Привредној комори.

Сачињен је план обима и структуре производа, које Српска може да пласира.

“Воће 100.000 тона, углавном је ријеч о јабукама. Када је ријеч о поврћу, оријентација је око 200.000 тона, различитих врста, али преовладава кромпир”, напомиње Стево Мирјанић министар пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске.

Постоји интерес и за сарадњу у области индустрије. У наредним данима, уговор би требало да потпишу Руски ваздухопловни завод Климов и бијељински Орао.

"Радиће ремонт хеликопотера и хеликоптерских мотора, а постоји и шанса да Климов има и власнички удио у Орлу", изјавио је Петар Ђокић министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске.

Руси су заинтересовани и за подршку у успостављању дигиталног система у Српској. Први разговори са РТРС-ом већ су обављени.

"Очекујемо ту нови вид сарадње, иако је РТРС у том погледу већ пуно напредовала и реализовала", додаје министар Ђокић.

Српска је стекла услове и за офанзивну промоцију својих потенцијала. Осим сајмова, шанса би могло да буде отварање привредног представништва у овом граду.

"Представљање брендова ће омогућити отварање тог привредног дома", каже и министар Предраг Глухаковић.

Користи од сарадње имаће и спортисти. Играће пријатељске утакмице, тренирати у гостима, учествовати на турнирима.

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Јасмина Давидовић напомиње: "Ватерполисти из Санкт Петергбурга тренираће на Олимпијском базену..."

Сарадње ће бити и у области здравства. Будуће правце договарали су представници ресорног министарства и фармацеутско-медицинског кластера из Русије.