latinica  ћирилица
31/05/2016 |  19:06 ⇒ 19:09 | Аутор: РТРС

ФБиХ: Борачки додатак за све који наврше 60 година а немају примања

Салко Букваревић, федерални министар за питања бораца и инвалида састао се са представницима координације борачких удружења демобилисаних бораца Армије БиХ и ХВО-а и са свим кантоналним министрима за питања бораца. Договорено је да се што прије упути у парламентарну процедуру нови закон о правима бораца, који ће гарантовати једнака права свима, а борачки додатак ће се исплаћивати након навршених 60 година.

Главна тема састанка био је статус демобилисаних бораца јер  је закон о правима бораца и чланова њихових породица 2010. године стављен ван снаге.

"Борци су прво указали на потребу израде регистра бораца. Зато ће министарство за питања бораца ФБиХ упутити у парламентарну процедуру одлуку која ће коначно регулисати израду јединственог регистра бораца", рекао је Букваревић.

Ресорно министарство ће у наредних десет дана упутити у парламентарну процедуру приједлог закона о правима демобилисаних бораца те закон о борачким удружењима према кантоналним скупштинама. Тако се у наредних 30 дана све кантоналне скупштине морају изјаснити о нацрту закона о борачким удружењима

"У новом закону о правима бораца и чланова њихових породица биће усаглашено право на здравствену заштиту свих бораца и чланова њихових породица без обзира да ли му је послодавац уплаћивао доприносе или не. Борци који доживе 60 година, а немају никаквих других примања, имаће право на новчана примања од 25 посто од просјечне плате у ФБиХ, затим право на докуп стажа за све оне којима фали до пет година на пензионисање. Осим тога новим законом биће дефинисано да ће и припадници МУП-а имати иста права", закључио је Букваревић.