latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:04 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Ухапшен Синиша Мацан (ВИДЕО)

По налогу Тужилаштва БиХ, СИПА је поново хапсила у Бањалуци. Због сумње да је злоупотребио службени положај, ухапшен је бивши директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ, Синиша Мацан.
Хапшење Синише Мацана - Фото: РТРС
Хапшење Синише МацанаФото: РТРС

Након претреса и криминалистичке обраде, Мацан је пребачен у Тужилаштво БиХ, гдје би сутра требало да буде саслушан. 

Синиша Мацан ухапшен је због сумње да је стекао незакониту имовинску корист док је био на челу директора Агенције. Оумњичен је да је злоупотребио положај, незаконито фаворизујући фирму Милбауер, која је учествовала у изради личних докумената за грађане БиХ.

Тај уговор, према наводима Тужилаштва БиХ, вриједио је више од 100.000.000 марака. Акцију је извела СИПА, а осим камера, пред породичним станом Синише Мацана, од јутра је била и полиција Српске.

"Поступајући по наредбама Суда и Тужилаштва БиХ, полицијски службеници рано јутрос на подручју Бањалуке су слободе лишили особу иницијала СМ због постојања основа сумње да је починила кривично дјело злоупотреба положаја и овлаштења и кривично дјело прање новца", изјавила је портпарол СИПЕ Кристина Јозић.

СИПА је претресла два стамбена објекта у власништву Синише Мацана, због изузимања документације и других доказа.

Мацан је, према наводима Тужилаштва БиХ, фирми Милбауер омогућио да, формирањем и одређивањем цијена докумената, стекне незакониту имовинску корист.

На незаконитости је упозоравала Канцеларија за ревизију институција БиХ, која је у ревизорском извјештају Агенције за 2014. годину скренула пажњу на пропусте у набавци пасоша, електронских личних карата и возачких дозвола.

Како сазнајемо, Синиша Мацан сутра би требало да буде саслушан у Тужилаштву БиХ.