latinica  ћирилица
31/05/2016 |  18:02 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

"Против Републике Српске води се оркестрирана кампања" (ВИДЕО)

Против Републике Српске води се организована кампања у БиХ, али и неким другим државама, упозорио је предсједник Српске Милорад Додик, током састанка са премијером Србије Александром Вучићем, у Београду. Угрожени су национални интереси Срба у БиХ, пренио је Вучићу српски члан Предсједништва Младен Иванић.
Додик и Вучић (архив) - Фото: РТРС
Додик и Вучић (архив)Фото: РТРС

Предсједник Додик рекао је премијеру Вучић да Српска савезника види у Србији, и да очекује да Влада Србије и њени органи у складу са Дејтонским споразумом заштите Српску.

Предсједник Додик јасно је рекао Вучићу да очекује од Србије да стане иза Републике Српске.

"Имам повјерење у премијера Вучића и предсједника Николића да ће се то десити", рекао је предсједник Додик у Београду. Каже да је Српска од свог настанка увијек била у опасности да нестане, али да сада живимо у времену када је та опасност изразита.

Предсједник Додик упозорио је да су у посљедње вријеме политички представници Бошњака и Хрвата, и њихови вјерски лидери оркестрирано кренули притисцима на Српску, а доказ за то су њихове идентичне изјаве и поруке.

Национални интереси Срба угрожени су прегласавањем у органима БиХ и одлуком о попису. Немогуће је да њихове одлуке пролазе у Сарајеву , а да не реагују представници српског народа, истакао је Додик.

"Јасно сам изразио забринутост господину Вучићу на ту тему, говорио наравно о свим тим опасностима исказао и рекао, јавно то желим да кажем да од Србије очекујем да Србија без оклијевања подржи Републику Српску у свему и ја имам повјерење у ту чињеницу и имам повјерење у Вучића и Николића. И у том погледу суштина мог састанка је била то".

Важно је, каже предсједник Додик, да члан Предсједништва БиХ Младен Иванић реагује на одлуку о попису у коме се нашло и 196.000 Бошњака и Хрвата који имају држављанство изван БиХ и немају стално пребивалиште.

"То је вишеструко опасно јер се онда појављује могућност да се уведе категорија Босанаца, који ће као што се раније фризирала прича о Југословенима или на неки други начин. Тих 196.000 људи не може да уђе у попис ни у којем случају и Република Српска ће наравно одбити ту врсту договора. Ја нисам знао за његов договор са Изетбеговићем и Човићем. Нисам знао да је он то раније договорио и нисам знао да је преварен док он то није рекао", напомиње Додик.

Срби се у БиХ послије много година поново осјећају усамљени и страхају од наставка прегласавања у органима БиХ, које је почело одлуком о попису, као и од угрожавања националних интереса Срба, рекао је након састанка са Николићем и Вучићем, српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић.

"Пренио сам погледе на погоршане прилике у БиХ, посебно посљедњих мјесец дана које су почеле непотребном реториком једног броја вјерских лидера, настављене непотребном реториком политичара, посебно из Федерације БиХ и настављене прегласавањем одлуке о попису. Изнио сам своје ставове и желим да информишем руководство Србије која је гарант Дејтонског споразума јер ако се ово не заустави, ствари иду у врло лошем правцу", каже Иванић.

Србија већ годинама улаже напоре да очува стабилност региона, али нема увијек подршку сусједних држава, рекао је предсједник Србије.

Премијер Вучић рекао је да Србија жели добре односе са БиХ, али да не може и никада неће оставити на цједилу српски народ у Босни и Херцеговини.