latinica  ћирилица
31/05/2016 |  17:00 ⇒ 17:52 | Аутор: novosti.rs

Православци утврђују нови став према Ватикану

Сљедећег мјесеца на Криту одржаће се Велики свети сабор свих православних цркава. Овакав скуп у хришћанском свијету није одржан 1.000 година.
Сабор на Криту - Фото: Novosti.rs
Сабор на КритуФото: Novosti.rs

Острво Крит следећег мјесеца биће домаћин једног од најважнијих догађаја у историји хришћанства - Великог сабора свих православних цркава. Скуп ће почети 19. јуна, на Духове, светом архијерејском литургијом, коју ће у Саборној цркви Светог великомученика Мине у Хераклиону служити сви патријарси и око 400 митрополита, епископа и свештеника. Српску цркву представљаће патријарх Иринеј и делегација од 24 епископа. Њима ће помагати и савјетодавно тијело састављено од угледних теолога, црквених историчара и правника, игумана...


Предстојећи скуп на Криту и припреме за учешће у овом, по много чему историјском догађају, нашли су се и на дневном реду прољећног засједања Светог архијерејског сабора СПЦ, које је прошле недјеље завршено у Београду. Владике су се договориле о саставу делегације која ће путовати у Грчку, али су и усвојиле платформу у којој су садржани ставови Српске патријаршије о свим кључним питањима која ће бити разматрана на Криту.

Патријарх Иринеј и владике СПЦ наћи ће се у Хераклиону међу делегацијама девет аутокефалних цркава - Цариградске, Александријске, Антиохијске, Јерусалимске, Руске, Румунске, Бугарске и Грузијске патријаршије. У раду Сабора учествоваће и представници свих самосталних православних цркава - грчке, кипарске, пољске, чешке и словачке, америчке, албанске...

На више припремних конференција, које су одржане у швајцарском граду Шамбезију, постигнут је договор о шест тема које ће бити разматране на Свеправославном сабору. Оне представљају комбинацију универзалних, али и практичних питања православног исповиједања хришћанске вјере. Црквени поглавари и владике разматраће проблеме у вези с мисијом Православне цркве у савремено доба, као и однос према осталом хришћанском свијету. Изузетно значајна тема биће стицање црквене аутономије и начина њеног проглашења, као и устројства православне дијаспоре. Високе делегације разматраће и питања у вези са светом тајном брака и брачним сметњама, као и важност поста и његовог придржавања.

- Теме које ће разматрати Свети и велики сабор православних цркава на Криту витална су питања која већ дуже вријеме вапе за цјеловитим одговором - објашњавају у Патријаршији СПЦ. - Од овог скупа очекује се да потврди јединство православних цркава, али и да зацрта јасне смјернице нашег будућег кретања. Питања брака и поста високе црквене делегације разматраће у свјетлу актуелног времена, што ће оснажити исконску везу између верника и цркве којој припадају.

Историјски скуп ће се одржати у Цркви Светог великомученика Мине у Хераклиону.