latinica  ћирилица
31/05/2016 |  16:16 ⇒ 20:56 | Аутор: РТРС

Требиње-легалност рада Градске скупштине пред правосудним институцијама?

Поново бурно на сједници Градске скупштине у Требињу. Одборници опозиције СНСД-а, ДНС-а и НДП-а напустили су засједање Градске скупштине, након што њихов захтјев за сазивањем ванредне сједнице није ни дат на разматрање.
Требиње скупштина - Фото: РТРС
Требиње скупштинаФото: РТРС

Чини се да ће оцјену легалности рада Градске скупштине на крају дати правосудне институције. Наиме, из опозиционих партија тврде да је рад Скупштине нелегалан, након што је Министрство управе и локалне самоуправе одлучило да су одлуке са претходне сједнице донесене незаконито

Опозиција позива МУП и правосуђе да предузму мјере како би рад скупштине био враћен у легалне токове.

Тврде да рад скупштине није законит, јер је спорна верификација мандата двоје одборника, што је и ресорно Министарство потврдило својом одлуком.

Градоначелник Славко Вучуревић и скупштинско руководство о све ово су се оглушили, позивајући се искључиво на Изборни закон БиХ.

Понашање руководства градске скупштине је срамно и овдје се не поштују ни инстутуције Републике Српске нити одборници опозиције – став је одборника СНСД, ДНС и НДП који су напустили сједницу. Имају и конкретне захтјеве МУП-у и правосудним институцијама.

"Да предузму све актицвности с циљем утврђивања одговорности руководства Скупштине града због кршења Закона о локалној самоуправи, статута и пословника, а од свих правних и физичких лица на које се одлуке скупштине односе да не улазе у послове са Градом Требиње", изричит је Здравко Бутулија, шеф клуба одборника СНСД-а.

"Данас наш приједлог нису ни дали на гласање, а камоли на усвајање денвног реда", каже Петар Иванковић, одборник ДНС.

Градоначелник Славко Вучуревић иступ и став опозиције окарактерисао је као непознавање прописа, а када је ријеч о верификацији мандата и одлукама скупштине, за њега је мјеродаван само Изборни закон БиХ, а не одлуке Министарства управе РС.

"Једини закон који дефинише улазак одборника је Изборни закон БиХ, сви су други ништавни по Уставу БиХ и РС", изјавио је градоначелник Требиње.

Вучуревић каже и да се ванредна сједница сазива само у случају ратне опасности земљотреса, епидемије и у сличним ситуацијама.

Опозиција га подјећа да су ванредне сједнице одржане и када је разматран случај Бобар банке, и продаја земљишта у касарни, а тада није било ни рата ни епидемије.

Слободан Шараба, одборник НДП тражи да се правосудне инстутиције изјасне да ли је ово што се дешава  у Требињу законито или не.

"По мени није. Овдје има само 13 легалних одборника и два нелегална", закључио је Шараба.

Након што је опозиција напустила салу, одборници већине наставили су рад, а да ли ће одлуке које су данас донијели, баш као и оне са претходне, мартовске сједнице, бити легалне, на крају ће задњу ријеч вјероватно дати суд јер, позивајући се искључиво на Изборни закон БиХ, скупштинско руководство одлуке или санкције од стране Министарсва управе и локалне самоуправе Републике Српске, највјероватније ће само игнорисати.