latinica  ћирилица
31/05/2016 |  15:49 ⇒ 15:53 | Аутор: Дојче веле

"Муџахедини са периферије Тиране"

Кад ирански муџахедини више нијесу били потребни Пентагону, Американци су их прије више од десет година разоружали и смјестили у Албанију, гдје представљају потенцијалну опасност за грађане те земље и остатак Европе, пише "Дојче веле".

Претпоставља се да у Албанији живи око 800 припадника иранских, народних муџахедина, које је влада у Тирани прихватила на хуманитарној основи, као борце који су престали да учествују у оружаним сукобима.

У изјави за Дојче веле, албански стручњак за безбједност Артан Хоџа упозорио је да толики број некадашњих учесника у борбама на Блиском истоку представља велику опасност по безбједност, јер су, како је оцијенио, веома добро обучени и увијек спремни да употребе вјештине које су годинама стицали.

"У Албанији имају још једну предност, а то је да им овђе није тешко да набаве оружје", рекао је Хоџа.

Сматра и да је главни проблем чињеница да је Исламска Република Иран ријешена да, како је рекао, уништи организацију народних муџахедина, јер представљају пријетњу тој држави.

"Они за њих представљају потенцијалне непријатеље, некога ко ће да напада важне циљеве у Ирану, и зато Иран неће одустати од напада на њихове вође", рекао је Хоџа.

Да ће муџахедини сигурно узвратити ударац и да неће презати од терористичких акција потврдио је и некадашњи борац Народних муџахедина Ирана Ехсан Биди, који се плаши повратка у Иран због хапшења и освете својих некадашњих сабораца.

Он је у изјави Дојче велеу рекао да га прогањају муџахедини, од којих је добијао претеће поруке откако је напустио организацију, јер не желе да проговори о њој.

Биди, који живи на периферији Тиране са пријатељем, рекао је да се као муџахедин борио за "праведну ствар" и ослобађање те земље од "угњетачке власти шаха", али да је напустио јер су вође постајале све бруталније, па чак и према сопственим људима.

"Смјестили су у затворе на стотине мојих другова, многи су били изложени мучењу, четворо их је убијено. Хапсили су и мучили чак и чланове које су иранске вјерске власти прије тога прогањале", рекао је Биди.

Репортери Дојче велеа посјетили су један од кампова у којем живе муџахедини, гдје су, користећи скривену камеру, разговарали с двојицом припадника те милитантне организације.

"Активни смо свуда у свијету – у Европи, Сједињеним Америчким Државама, а посебно у Ирану, али немамо никакве везе са тероризмом и насиљем", рекао је један од муџахедина.

На питање да ли чланови те организације пријете онима који су одлучили да иступе из ње, добили су одговор да је то пропаганда коју шири ирански режим, након чега је разговор прекинут.

Како је рекао новинар Дојче велеа, Влада Албаније одбила је захтјев да пружи званичан одговор на питања те медијске куће о муџахединима у Албанији".