latinica  ћирилица
31/05/2016 |  15:40 | Аутор: БЕТА

Уефа у децембру одлучује о промјенама у Лиги шампиона

Поједини богати европски клубови су у јануару предложили да се оформи Супер лига, али је тај предлог одбијен, пошто је била намјера да то буде лига затворенијег типа, само за најбогатије.
УЕФА    (Фото:uefa.org) -
УЕФА (Фото:uefa.org)

Европска фудбалска унија  одлучиће у децембру о помјенама у Лиги шампиона, пошто велики европски клубови желе нови формат и већи дио годишњег прихода од такмичења, који износи милијарду долара.

Челници Уефе и великих европских клубова одржали су низ састанака у Милану, гдје је у суботу одиграно финале Лиге шампиона. Како је речено агенцији Асошиејтед прес, преговори о трогодишњим промјенама у Лиги шампиона, почевши од 2018. године, споро напредују.

Поједини богати европски клубови су у јануару предложили да се оформи Супер лига, али је тај предлог одбијен, пошто је била намјера да то буде лига затворенијег типа, само за најбогатије.

Циљ промјена је да се тренутни систем такмичења у Лиги шампиона од 32 екипе у групној фази направи атрактивнијим за највеће клубове и телевизијске гледаоце широм свијета. Многи навијачи сматрају да се најбогатији европски клубови грабе за моћ и новац, иако су већ богати и утицајни.

Предсједнички избори у Уефи одржаће се 14. септембра и очекује се да ће се послије тога Уефа окренути прављењу планова за своје највеће клупско такмичење.

Нови предсједник Уефе ће 15. септембра предводити састанак Извршног одбора, а очекује се да ће одлуке о Лиги шампиона бити донете у децембру у Ниону.

"Потребан нам је формат Лиге шампиона до краја године. Консултујемо се и слушамо", рекао је директор такмичења Уефе Ђорђо Маркети.

Промјене у форматима такмичења могуће су на сваке три године, а морају да буду одобрене прије него што Уефина агенција за маркетинг почне да продаје телевизијска и маркетиншка права за Лигу шампиона и Лигу Европа за наредни комерцијални циклус.

У посљедњој рунди преговора, за циклус од 2015-2018, Лига Европе је награђена тиме што њен шампион стиче право учешћа у Лиги шампиона.

До 2018. године 32 клуба у групној фази Лиге шампиона подијелиће сваке сезоне скоро 1,3 милијарде еура од наградног фонда Уефе.