latinica  ћирилица
31/05/2016 |  14:47 ⇒ 14:56 | Аутор: РТРС

БЛ: Почиње Свјетско првенство у кајаку и кануу

Свјетско првенство у кајаку и кануу на дивљим водама за сениоре "Бања Лука – Врбас 2016" биће одржано од 1. до 5. јуна у Бањалуци у организацији Кајак кану клуб "Врбас м:тел".
ЕП у кајаку и кану (архив) - Фото: РТРС
ЕП у кајаку и кану (архив)Фото: РТРС

Свечано отварање ИЦФ свјетског првенства заказано је за 1. јун на тврђави Кастел, док такмичарски програм почиње дан касније, првим тркама на ријеци Врбас у кањону Тијесно.

- Бањалука је већ годинама на свјетској мапи кајакашког спорта, с обзиром да је град на Врбасу већ био домаћин Европског првенства за јуниоре у слалому 2011. године, Свјетског купа, 2012. и 2013. године, те Европског првенства за јуниоре 2014. године и Европског првенства за сениоре 2015. године - подсјећа Никола Станковић, директор трке Свјетског првенства.

Станковић је додао да од екипе која ће на Свјетском првенству представљати репрезентацију БиХ највише очекује од Дарка Савића, који је ове године побиједио на Еуро купу и тиме показао не само да је у одличној форми, већ да се од њега са правом може очекивати једно од најсјајнијих одличја.

Организатори напомињу да ове године очекују рекордан број учесника и земаља учесница на Свјетском првенству, јер свој долазак најавили кајакаши из преко 30 земаља са свих континената.

Станковић је позвао све љубитеље спорта и природе да дођу у кањон Врбаса и не пропусте финалне вожње и ноћну трку на коју су, како каже, нарочито поносни и по којима су познати у свијету.

Томислав Црнковић, технички делегат Европске кајакашке асоцијације ЕЦА и члан Одбора за спуст Међународне кајакашке федерације ИЦФ, каже да је организација Свјетског првенства круна петогодишњег труда и рада Кајак кану клуба "Врбас м:тел" и бројних волонтера.

- У протеклом периоду Бањалуку и Републику Српску је на организованим такмичењима посјетило више од двије хиљаде спортиста, који се радо враћају на обале ријеке Врбас, а то су подаци који не смију остати заборављени. Град мора препознати огроман и неискориштени потенцијал промоције кајакашког спорта и могућности изградње регионалног центра за припреме и такмичење спортиста. Осим промоције спорта и спортског туризма то би имало велике и позитивне утицаје на валоризацију природних ресурса, љепоту и снагу ријеке Врбас и јединствени кањон Тијесно - рекао је Црнковић.

Поред спортског дијела такмичења, овогодишње ИЦФ Свјетско првенство у кајаку и кануу на дивљим водама, обиљежиће и богат музички програм. На церемонији отварања на тврђави Кастел, 1. јуна са почетком у 20 часова, наступиће сплитски састав TBF, бањалучки бенд Brutal Protest и DJ Woodie, док ће на затварању првенства, 5. јуна, на истом мјесту наступити групе Atheist Rap, Bad Copy, Tupas mene и Digital Seekers.