latinica  ћирилица
31/05/2016 |  14:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Данска: Држава да финансира само насљедника, не и потомке

Дански политичари најавиљују увођење ограничења броја краљевских потомака који оствараују право на државну плату, саопштили су данас званичници владајуће странке.

"Простом математиком, за само пар генерација имаћемо стотине принчева и прицеза са великом државном платом. Неопходна је нека врста ограничења", рекао је портпарол владајуће странке Јакоб Елеман Јенсен.

Водећи политичари Краљевине Данске су се сложили да је неопходно ограничити број краљичиних унука који остварују право на државну плату, пише Индепендент.

Краљица Маргарета Друга има осам унука који остварују права на плате и стипендије, а исто право ће имати и њихови потомци.

Портпарол Либералног савеза Данске Олек Бирн Олесен предлаже да се систем врати на стара правила по којима само првенац, у овом случају престолонаследник Фредерик, има право на финансирање из државне касе, преноси данска штампа.

Чланови Данског парламента позвали су престолонаследника Фредерика , да подјели своју плату са својом дјецом умјесто да им држава плаћа стипендије, преносе дански медији.

Политичари су се сложили да је неопходно тражити од краљевске породице да сами изаберу који потомак је подобан за финасирање.

"Финансирање од стране државе треба да добије само једно дијете, које је изабрано и за насљедника престола", сматрају политичари.

Портпароли краљевсе породиоце су одбили да коментаришу које унуче се изјаснило да жели да оствари право на државну плату.