latinica  ћирилица
31/05/2016 |  13:53 ⇒ 14:16 | Аутор: СРНА

Градишка: Одржани "Дани поља стрних жита 2016"

У Душанову код Градишке данас је одржана традиционална манифестација "Дани поља стрних жита 2016", коју је организовао Ресор за пружање стручних услуга у пољопривреди Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске.
Градишка - Душаново: "Дани поља стрмих жита 2016" - Фото: СРНА
Градишка - Душаново: "Дани поља стрмих жита 2016"Фото: СРНА

Помоћник министра пољопривреде Српске Борис Пашалић рекао је да је на огледној површини у Душанову, на око два хектара, засијано 47 различитих сорти пшенице, јечма, зоби и тритикале из осам селекцијских кућа, од којих је 11 нових сорти које се први пут појављују на подручју Републике Српске и БиХ.

Пашалић је навео да се, осим у Душанову, огледна поља са засијаним стрним житима налазе и у Бијељини, Прњавору и Приједору.

"У Републици Српској је засијано и осам огледних површина под кукурузом и двије под сојом. Сваке године повећава се број огледних површина и засијаних сорти стрних жита, кукуруза, соје и воћа, а ове године огледне парцеле простиру се на око 30 хектара", навео је Пашалић.

Шеф Завода за стрна жита Пољопривредног института Републике Српске Драган Мандић рекао је да је тренутно стање засијаних стрних жита у Лијевчу пољу, Посавини и Семберији веома добро и да су стрна жита, посебо пшеница, тренутно у фази воштане зрелости.

Мандић је навео да је ове године у Српској засијано око 60.000 хектара под стрним житима, што је нешто више у односу на прошлу годину, и оцијенио да ратари коначно имају једну годину која обећава просјечне приносе - више од четири тоне по хектару.

"Уколико и даље буду повољни временски услови, могу се очекивати јако добри приноси. Ове године напокон се поклопило више позитивних фактора. Била је повољна клима, а вјерује се да су сами пољопривредни произвођачи у технологију производње укључили значајније количине ђубрива и заштите од биљних болести", нагласио је Мандић.

Шеф Одсјека за пољопривреду општине Градишка Милутин Мисимовић навео је да је на подручју Градишке пшеницом засијано око 5.000 хектара и око 3.000 хектара осталим стрним житима.