latinica  ћирилица
31/05/2016 |  13:14 | Аутор: СРНА

Требиње: Опозиција напустила сједницу

Одборници опозиционих партија у Скупштини града Требиња - СНСД-а, ДНС-а и НДП-а, напустили су данас засједање, јер није прихваћен њихов приједлог да буде одржана ванредна сједница на којој би на основу одлуке Министарства управе и локалне самуправе биле поништене одлуке донесене на претходној сједници.
Сједница Скупштине општине Требиње (архив) - Фото: РТРС
Сједница Скупштине општине Требиње (архив)Фото: РТРС

- Овдје се не поштују ни институције Републике Српске ни људи који долазе из опозиционих партија, што од оних који представљају овај град можемо и да очекујемо - поручили су из опозиционих партија.

Они су упутили захтјев Министарству управе и локалне самоуправе и правосудним институцијама да у складу са својим овлаштењима најхитније предузму мјере да се испоштује став Министарства и пониште одлуке усвојене на сједници Скупштине града од 25. марта, као и све одлуке на сљедећим сједница које имају статус "нелегитимних".

Од Министарства унутрашњих послова Републике Српске затражено је да предузме све активности из своје надлежности ради утврђивања одговорности Скупштине града Требиња због кршења закона о локалној самоуправи, Статута и Пословника.

Опозициони одборници су позвали сва правна и физичка лица на која се на било који начин односе одлуке са нелегитимних сједница Скупштине града, да са Градом не улазе у пословне односе у погледу ових, како истичу, нелегитимних одлука.

Шеф одборничког клуба СНСД-а Здравко Бутулија каже да разумијевање за сазивање ванредне сједнице на колегијуму нису показали ни руководство Скупштине, ни представници одборничких клубова.

Он каже да су и данас затражили поновно одржавање ванредне сједнице како би се отклонили проблеми у функционисању града Требиња и како би се Скупштина увела у регуларне законске токове што, како каже, није уважено.

Одборник ДНС-а Пеко Иванковић оцијенио је да Скупштина крши пословник о раду, што се, како је рекао, видјело и по томе што приједлоге опозиционих одборника нико није дао на гласање, а камоли на усвајање.

Одборник НДП-а Слободан Шараба је истакао да је руководство Скупштине града увело Скупштину у незаконит рад и да је захтјев да се данас одржи посебна или ванредна сједница потпуно оправдан.

- Оног тренутка када захјев потпише девет одборника нема разматрања да ли ће се Скупштина одржати или не, него се она заказује - нагласио је Шараба и додао да је потпуни песимиста што се тиче будућности града у наредних неколико мјесеци.

Шараба каже да није било ратно стање када су се одржавале ванредне сједнице у вези са Бобар банком и проблематиком земљишта у касарни, па су одржаване.

Он је истакао да је то што се дешава у Скупштини града незаконито, напомињући да скупштинску већину чини само 13 одборника који имају легалан мандат и два са нелегалним мандатом.

Незадовољство радом Скупштине града кулминирало је када је, како кажу, на прошлој, 37. редовној сједници прекршен Пословник о раду Скупштине верификовањем мандата одборнику Покрета за Требиње /ПзТ/ Небојши Рудану прије усвајања дневног реда, након чега је реаговало Министарство управе и локалне самоуправе.

Предсједник Скупштине града Слободан Пртило обавијестио је одборнике да ће Рудан убудуће дјеловати као независни одборник.

Из опозиције су истакли да је Скупштина и јутрос прекршила Пословник о раду, када је верификовала мандат Мирјани Ратковић из СДС-а, која је у одборничке клупе сјела умјесто Дејана Таране, који је поднио оставку, па су у току полагања заклетве одборници опозиције напустили салу.

Прије почетка сједнице, одборници су минутом ћутања одали почаст осамнаестогодишњој Ани Чучковић, вишеструкој првакињи Републике Српске и БиХ у пливању, која је јуче погинула у саобраћајној несрећи у Горњем Чичеву, на магистралном путу Требиње - Херцег Нови.