latinica  ћирилица
31/05/2016 |  12:47 ⇒ 14:34 | Аутор: СРНА

УНДП: За 21 општину 6.600.000 евра за локални интегрисани развој

У Добоју је одржана церемонија потписивања споразума о сарадњи између Развојног програма УН и 21 партнерске општине изабране да учествују у пројекту "Локални интегрисани развој", који са 6.600.000 евра финансира ЕУ у склопу помоћи подручјима погођеним поплавама 2014. године.
Добој: УНДП - "Локални интегрисани развој" - Фото: СРНА
Добој: УНДП - "Локални интегрисани развој"Фото: СРНА

У пројекту учествују локалне заједнице Бањалука, Бијељина, Челинац, Добој, Фоча, Горажде, Градишка, Модрича, Приједор, Шамац, Коњиц, Мостар, Маглај, Нови Град, Оџак, Орашје, Сребреник, Тузла, Вареш, Жепче и Живинице.

Шеф кооперација Делегације ЕУ у БиХ Мелвин Асин навео је да је програм дио иницијативе ЕУ програма за локални развој и запошљавање у износу од 19.000.000 евра, са циљем да се отворе нова радна мјеста и опораве подручја погођена поплавама из 2014. године.

Замјеник резидентног представника УНДП БиХ Захира Вирани истакао је да је вриједност програма "Локални интегрисани развој", који имплементира УНДП, то што настоји унаприједити животни стандард за више од 100.000 људи у БиХ.

Подршка ће бити обезбијеђена путем подршке инклузивном и одрживом социо-економском развоју, оснаживањем праксе доброг управљања у структурама локалне власти, те развојем локалне инфраструктуре и услуга, посебно у подручјима погођеним поплавама из 2014. као и локалним заједницама са великим бројем избјеглица и интерно расељених лица.

Градоначелник Добоја Обрен Петровић истиче да ће бесповратна новчана средства бити искоришћена за регионални економски развој, запошљавање, те оснаживање локалних привредника.

Петровић је најавио да ће Градска управа са по 3.000 КМ подстицајних средстава по раднику стимулисати локалне привреднике да обезбиједе нова радна мјеста.