latinica  ћирилица
31/05/2016 |  11:12 ⇒ 12:52 | Аутор: Дојче веле

Трампови нежељени корјени

Један од разлога политичког успјеха Доналда Трампа лежи у његовим антиусељничким тирадама. Притом не само да су му двије (садашња и бивша) супруге биле усељенице, већ је то била и његова мајка која је у САД дошла из Шкотске.

Прије нешто мање од три године, у јуну 2008, Боинг 727 са златним натписом “Трамп“ слетио је на писту аеродрома Сторновеј на шкотском острву Луису, једном од већих у архипелагу Спољни Хебриди. Тек по други пут у животу, Доналд Трамп је посјетио домовину своје мајке, Мери Ен Меклауд. Тада, поред скромне родне куће своје мајке, Трамп је изјавио да се ту осјећа врло добро. “Мислим да се осјећам шкотски.“

Неколико година касније, током своје кампање за номинацију за предсједничког кандидата републиканаца, Трамп више не говори о свом директном усељеничком поријеклу – о потомцима из Њемачке и мајци која се са 18 година из шкотског села Тонг отиснула преко Атлантика, ни о својој бившој супрузи Чехињи, нити о садашњој Словенки. Умјесто тога он говори о зидовима које би подигао на граници с Мексиком како би се одбранио од усељеника и забрани уласка у САД муслиманима.

Али Трамп не може да побјегне од своје усељеничке прошлости. Његово име, а неки кажу и упечатљива црвена коса, шкотског су поријекла. Шкотска је уско повезана с појмом миграција, објашњава генеалог Бил Лосон. “Доналдова мајка Мери Ен рођена је 1912. у породици с десеторо дјеце. Живот је био тежак, сва дјеца су помагала“, објашњава Лосон. У двадесетим годинама историјски догађаји као Октобарска револуција као и прохибиција у САД пољуљали су ионако нестабилну економску ситуацију на острву Луис. Некако је морало да се преживи, а одговор за многе било је исељавање у некадашњу колонију. Мери Ен је 1930. евидентирана у имиграционом прихватном центру на отоку Елис у њујоршкој луци.

Доналд Трамп је, претпоставља Лосон, своје име добио вјероватно по дједи који је у 19. вијеку погинуо када је јак налет вјетра преврнуо његов чамац пред острвом Луис. “Доналд је овде веома често име. Зато на улици у Строновеју ниједног Доналда не зовемо по имену, јер би се сигурно окренуло бар 40 пролазника“, шали се локални генеалог. Доналдов други заштитни знак, бујна црвена коса, вјероватно је оставштина једног другог претка, Алсдера Меклауда кога су сви звали “Црвени“. Риђокоси нису ријеткост на том архипелагу, каже Лосон, а то је вјероватно посљедица викиншких гена.

Али упркос томе што евентуални будући предсједник САД своје знакове препознавања вуче с тог острва, мало је ко на Луису одушевљен том чињеницом. Већина људи на читаву причу око Трампа гледа с мјешавином забаве и осјећања стида. У томе дјелимично улогу игра и, на острву још увек врло снажна, презбитеријанска црква у чији се традиционални и трезвени свјетоназор не уклапа особа која иза себе има три брака, посједује коцкарницу и не пропушта прилику да се размеће у јавности.

“Начин живота Доналда Трампа није баш у складу са навикама на острву са којег потиче“, каже свештеник Џејмс Мекивер, дугогодишњи комшија породице Меклауд. Притом, додаје, људе не иритира Трампово богатство, већ начин на који је он до тог богатства дошао. “Њему није важно шта се догађа с људима све док он добија оно што жели. То баш не одговара менталитету острвљана“, каже Мекивер. То би могло да се каже и за Трампове рођаке који живе на Луису. Можда зато ни братанци Вилијам и Алсдер Мари, који још увијек живе на породичном имању у Тонгу, нису баш причљиви када их неко пита о њиховом америчком рођаку. “То су добри људи, али им је досадило да их стално испитују о Трампу“, каже један комшија.

Један од ријетких који је одушевљен Трампом и чињеницом да он потиче с тог острва је Дерик Мекензи. Он је чак покренуо и Фејсбук-страницу “Острво Луис подржава Трампову предсједничку кандидатуру“ (у тренутку писања овог текста имала је 94 “лајка“). Мекензи своје одушевљење Трампом објашњава тврдњом да “Трамп воли Библију“. “Разлог за моралну и привредну катастрофу данашњице јесте чињеница да је Запад одбацио Библију. То је фатално“, каже тај острвљанин.

Трампова мајка редовно је посјећивала острво – посљедњи пут 2000. када је имала 88 година. Доналдова сестра Мериен Трамп Бери, суткиња, била је ту много пута, а недавно је локалној болници чак донирала и повећи износ од 210.000 евра.

Ипак, многи вјерују да је Доналд 2008. острво посјетио само зато да би сакупио поене за свој спорни пројекат изградње игралишта за голф у близини Абердина. Кени Мекајвер, водитељ на локалном радио-програму на галском језику, указује да остатак породице гаји дуготрајне односе с острвом, али да се то не може рећи за Доналда. “Ако у томе не види неку корист – његово интересовање је онда равно нули.“ Трамп се спрема да поновно овог љета посјети Шкотску како би отворио своје обновљено игралиште за голф на шкотском копну. Али мало ко вјерује да ће свратити и до Луиса. И приликом посљедње посјете прије осам година, Трамп се у родној кући своје мајке задржао читавих – 97 секунди.