latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:46 | Аутор: СРНА

Преваре прошле године коштале Европску Унију 888 милиона евра

Преваре и неосноване наплате субвенција коштале су прошле године ЕУ скоро 888 милиона евра, а највише сумњивих захтјева за исплате било је у Румунији, Бугарској и Мађарској, показују подаци истражилаца Уније.

У годишњем извјештају који је објављен данас, Европска канцеларија за борбу против превара /ОЛАФ/ наводи да је у 2015. години 888 милиона евра вјероватно исплаћено на основу захтјева који нису били оправдани.

То је нешто мање од прошлогодишњих 901 милиона евра и чини око 0,6 одсто буџета за субвенције пољопривредницима и сиромашним регионима.

Међу наведеним примјерима је скоро 1.400 неоснованих захтјева у вриједности од 1,3 милиона евра за модернизацију хладњаче за поврће у Бугарској.

Када су истражиоци размотрили тај случај, утврдили су да су испоручилац опреме и власник фабрике иста особа, која је вјештачки подигла цијену пројекта.

У другој врсти преваре, поједини увозници соларних панела из Кине варали су ЕУ у области увозних царина, јер су користили лажне документе о другачијој природи производа.

Преваре које наносе штету буџету ЕУ од 141 милијарди евра су осјетљиво питање за Брисел. Администрација ЕУ је под притиском евроскептика, нарочито из Британије, која даје велики допринос у заједнички буџет.

Генерални директор ОЛАФ-а Ђовани Кеслер рекао је да не вјерује да постоји раширена корупција, али да повећање броја уочених превара послије 2013. године показује да његова агенција остварује резултате у охрабривању људи да пријављују сумњиве случајеве.

Прошле године је судским путем у Брисел враћено 187 милиона евра, што је за десет одсто мање него 2014. године.