latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:37 | Аутор: Index.hr

Један глас одлучује о опозиву Карамарка

Према досадашњим најавама, за опозив првог потпредсједника Владе Хрватске Томислава Карамарка гласало би сасвим сигурно 75 посланика у хрватском Сабору.
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL) -
Томислав Карамарко (Фото: N. REBERŠAK/NL)

Тек један мање од 76 гласова потребних за опозив. Ријеч је о 42 посланика СДП-а, 9 ХНС-а, по три Лабуриста и ИДС-а, по два СДСС-а и ХСУ-а. Да ће гласати за опозив најавили су посланик Живог зида Иван Вилибор Синчић и Стипе Петрина.

У овом тренутку Мост може сигурно рачунати на 12 руку. Наиме, иако Божо Петров најављује како ће сви посланици Моста бити за опозив, Јуре Мартиновић рекао је како ће бити за останак Карамарка у Влади.

Мишић и Ловриновић из Моста рекли су да ће гласати према савјести и за сада крију своју одлуку. Карамарко може рачунати сигурно на 56 рука које се неће придружити његовом опозиву. Ријеч је о окрњеној Домољубној коалицији плус Мартиновић, с обзиром да се по два посланика ХСС-а и ХСЛС-а до данас нису јасно изјаснили о Карамарку.

Милан Бандић и његови независни спадају у категорију оних који до сада нису јасно рекли јесу ли за Карамарка или не. С  обзиром на његове изјаве о овој Влади, за очекивати је да би Бандић био за останак шефа ХДЗ-а у Банским дворима ако би нешто добио новом подјелом карата у Влади.

ХСС ће такође накнадно донијети одлуку о опозиву, али чини се да би Бранко Хрг без обзира на вољу врха странке могао гласати за продужетак политичког живота Карамарка. Четири независна, односно мањинци Шандор Јухас, Вељко Кајтази и Фурио Радин за сада нису јасно рекли како ће гласати.

Међитим, за очекивати је да ће се на крају одлучити за подршку СДП-у. Радимир Чачић јасно је рекао како се до сада није одлучио како ће гласати. ХРИД ће о опозиву одлучивати овог викенда на предсједништву странке, но посланик Ирена Петријевчанин Вуксановић најавила је како ће она бити против Карамарка.

Готово је сигурно да ће и Драго Пргомет гласати против Карамарка. ХДССБ такође је најавио како ће врх странке расправљати о опозиву Карамарка, након чега ће се донијети одлука о томе како ће гласати њихова два члана који се најрадије не би приклонили ни ХДЗ-у, ни СДП-овој идеји за рушење Карамарка.