latinica  ћирилица
31/05/2016 |  10:01 | Аутор: СРНА

Вол стрит журнал: Њемачка пуца по шавовима

Ако ЕУ укине санкције Русији, доћи ће до раскола између САД и Уније, а ауторитет Запада могао би да падне у свијету, сматрају неки дипломатски кругови у Бриселу и Берлину.
Берлин - Фото: архив
БерлинФото: архив

Њемачко друштво "пуца по шавовима" због антируских санкција , наводи "Вол стрит журнал" и преноси да канцелар Ангела Меркел сматра да није вријеме за њихово укидање, док коалициони партнери из СДП-а желе нормализацију односа са Москвом.

Водећи њемачки политичари све чешће говоре о неопходности да се европске санкције према Русији полако укидају. Многи у Берлину наглашавају да је дошло вријеме да се значајно побољшају, некада одлични, односи са Москвом, наводи лист.

Сви ти неспоразуми свједоче о почетку раскола владајуће коалиције коју чине конзервативци и Социјалдемократска странка Њемачке.

Политиколог и социјалдемократа Ролф Мицних напомиње да су се Италија, Грчка и Мађарска увијек критички односиле према санкцијама и да се отворено залажу за њихово укидање у најскорије вријеме.

Амерички лист цитира њемачког министра спољних послова Франка-Валтера Штајнмајера, који истиче да је "неопходно наставити с притиском на Москву, али да се санкције против Русије морају примјењивати ​​на рационалнији начин".

"Санкције саме по себи нису циљ. Узимајући у обзир да постоји прогрес у тој ситуацији, важно је, по могућности, њихово поступно укидање", наводи он.

Раније се министар привреде и енергетике Њемачке вицеканцелар Зигмар Габриел заложио за укидање појединих санкција.

Руководство ЕУ се, истовремено, придржава става да прије друге половине ове године не треба говорити о том питању.

Предсједник Савјета Европе Доналд Туск увјерава да ће у року од двије до три недјеље одлука о продужетку санкција бити донесена.

ШеФ одбора за спољне послове Бундестага Норберт Ротген, који се залаже за санкције, страхује да ће њиховим укидањем доћи до раскола између ЕУ и САД и до раста напетости у односима између критичара и присталица Москве у Европи.