latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:47 ⇒ 12:47 | Аутор: СРНА

ММФ: У јулу прва транша аранжмана за БиХ

Резидентни представник Међународног монетарног фонда у БиХ Франциско Пароди рекао је да се дознака прве транше аранжмана за БиХ очекује у јулу, након што Извршни одбор одобри програм, а користиће се за финансирање претходно договорених буџета.

"Од власти ће се тражити да редовно извјештавају о извршавању својих буџета. Особље ММФ-а потом ће оцјењивати да ли је извршење буџета у складу са постављеним циљевима. Дозначавање осталих транши зависиће од испуњавања фискалних циљева", истакао је Пароди.

Пароди је за "Независне новине" рекао да ће Одбор ММФ-а у јулу разматрати одобравање аранжмана за БиХ у износу од око 550 милиона евра, након што буде спроведен низ мјера.

Он је појаснио да су представници ММФ-а и представници власти у БиХ постигли споразум који подлијеже одобрењу Управе и Извршног одбора, о економском програму који може добити подршку у виду 36-мјесечног аранжмана од око 550 милиона евра.

Према његовим ријечима, програм има три циља, од чега се први односи на унапређење пословног окружења са циљем привлачења инвестиција, отварања више радних мјеста у приватном сектору, те повећање потенцијала за раст економије.

"Други циљ је смањење јавног дуга кроз постепену фискалну консолидацију, уз истовремено смањење величине владе и унапређење квалитета владине потрошње. Трећи циљ је очување стабилности финансијског сектора и оживљавање кредитног раста", појаснио је Пароди.

Он је истакао да ће кредит пружити буџетску подршку ентитетским буџетима, а средства ће током три године бити дозначавана у 12 кварталних транши, зависно од испуњавања квантитативних циљева и конкретних мјера политика који су заједнички договорени у оквиру програма.