latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:26 | Аутор: sputniknews.com

Пољска одустаје од уговора са Гаспромом

Државна гасна компанија Пољске ПГНиГ не намјерава да продужи дугорочни уговор са "Гаспромом" за испоруку руског гаса, изјавио је за агенцију Ројтерс надлежни владе Пољске за питања гасне и енергетске инфраструктуре Петар Наимски.

"Ми ћемо тежити томе да дугорочни уговор оде у прошлост. Ако цијена руског гаса буде довољно конкурентна, не искључујемо могућност његовог увоза, али сигурно не у оквирима дугорочног споразума", изјавио је Наимски.

Рок важења уговора, потписаног 1996. године, истиче 2022. године. Према овом уговору, Пољска добија до 10,2 милијарде кубних метара руског гаса годишње. Потрошња земље износи скоро 15 милијарди кубних метара.

Пољска сматра да је важећа цијену гаса из Русије прецјењена. Током 2015. године ПГНиГ је захтјевала од “Гаспром експорта“ ревизију тарифа. О овом питању ће, највероватније, бити одлучено на арбитражном суду.

Пољска је, да би смањила зависност од руског гаса, изградила први у земљи терминал природног течног гаса. Он омогућава земљи да купују гориво у скоро свакој земљи на свијету. При томе експерти истичу све веће губитке Варшаве. Тако је, на примјер, гас са Блиског Истока 2, 5 пута скупљи од руског.

Осим тога, Варшава намјерава да реализује пројекат гасовода у Сјеверном мору, који ће Пољској омогућити да добија средства из Норвешке преко Данске и Балтичког мора.