latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Више од 45 милиона људи у свијету жртве модерног ропства

Више од 45 милиона мушкараца, жена и дјеце у свијету су жртве модерног робовласништва, што је далеко више у односу на досадашње процјене, док их се двије трећине налазе у региону Азије и Пацифика, показују данас објављени резултати студије аустралијске фондације.
ропство (илустрација) -
ропство (илустрација)

Детаљи истраживања објављени су у извјештају под насловом "Индекс глобалног ропства за 2016." који је објавила "Вок фри фондејшен" , чији је оснивач аустралијски магнат у области рудаства и филантоп Ендрју Форест, преноси АФП.

Истраживање је спроведено у 167 земаља, кроз 42.000 интервјуа на 53 језика, како би се скренула пажња на значај овог питања и подстакле владе да пруже одговор.

У извјештају се упозорава да, према најновијим подацима до којих се дошло унапређеним истраживачким методама, у свијету данас има 28 одсто више робова него прије двије године.

Истраживањем је утврђено да Индија има највећи број људи који су жртве ропства, односно 18,35 милиона, док Сјеверна Кореја има највећи проценат становништва у ропском статусу, то јест 4,37 одсто, али и најслабији владин одговор на овај проблем.

Модерно ропство се односи на ситуације искоришћавања из којих особа не може да изађе зато што је изложена пријетњама, насиљу, присили, злоупотреби овлашћења или превари.