latinica  ћирилица
31/05/2016 |  09:02 ⇒ 16:38 | Аутор: РТРС

Ухапшен Синиша Мацан, бивши директор ИДДЕЕА (ФОТО/ВИДЕО)

У Бањалуци је јутрос ухапшен бивши директор Агенције за идентификациона документа, евиденцију и размјену података БиХ ИДДЕЕА Синиша Мацан, потврђено је за РТРС.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Из Тужилаштва БиХ је саопштено да су у оквиру истраге вишемилионских злоупотреба и незаконитости приликом избора компаније за израду личних докумената грађана БиХ, припадници Сипе јутрос у Бањалуци лишили слободе Синишу Мацана /42/, бившег директора Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ /ИДДЕЕА/.

Мацан је осумњичен за злоупотребу положаја и незаконитости у процесу избора предузећа "Милбауер" за учествовање у изради личних докумената за грађане БиХ, саоштено је из Тужилаштва БиХ, према чијем налогу је ухапшен.

Ухапшен Синиша Мацан (Фото: РТРС)

Наведеним незаконитостима овом предузећу омогућено је да добијањем уговора вриједног више од стотину милиона КМ и формирањем цијене докумената стекне незакониту имовинску корист, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

Тужилаштво БиХ заједно са Сипом и партнерским агенцијама провело је дуготрајну и темељиту истрагу цјелокупног процеса, те прикупило доказе о одговорности осумњиченог Мацана, наводи се у саопштењу.

Претходно, из СИПА-е је саопштено да су њени припадници, према наредби Суда и Тужилаштва БиХ, на подручју Бањалуке лишили слободе лице чији су иницијали С.М. због сумње да је починило кривично дјело злоупотребе положаја или овлаштења и прање новца.

Ухапшен Синиша Мацан (Фото: РТРС)

У оквиру ове акције, полицијски службеници Сипе претресају два стамбена објекта која користи осумњичено лице ради проналажења и привременог одузимања документације и других предмета који могу послужити као доказ у даљем поступку.

Ријеч је о активностима у оквиру предмета "ИДДЕЕА", који се односи на злоупотребе приликом набавке, испоруке и успостављања система за дјелимичну персонализацију картица, испоруку опреме и надоградњу постојеће опреме, као и испоруку картица, те комплетни систем за персонализацију електронских личних карата и његово одржавање.

Особа лишена слободе биће приведена у службене просторије Сипе, гдје ће бити криминалистички обрађена, након чега ће, сходно упутствима поступајућег тужиоца, бити одлучено о њеном даљем статусу.

Ухапшен Синиша Мацан (Фото: РТРС)

Извор: РТРС/Срна