latinica  ћирилица
31/05/2016 |  07:47 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Иванић са званичницима Србије: Угрожени национални интереси Срба у БиХ (ФОТО/ВИДЕО)

Члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић упознао је данас премијера Србије Александра Вучића са новонасталим погоршањем политичких прилика и међунационалних односа у БиХ, саопштено је из Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.
Састанак Иванића и Вучића (фото: Twitter @SerbianPM) -
Састанак Иванића и Вучића (фото: Twitter @SerbianPM)

Иванић је саопштио Вучићу да се Срби у БиХ послије много година поново осјећају усамљени и да страхује од наставка прегласавања у органима БиХ које је почело одлуком о попису, као и од угрожавања националних интереса Срба у БиХ.

Вучић је захвалио Иванићу на информацијама, као и на одговорном поступању у заштити виталних интереса, како БиХ, тако и интереса српског народа у њој.

- Србија жели добре и најближе односе са БиХ, али Србија не може и неће никада оставити на цједилу српски народ у БиХ - изјавио је Вучић.

Премијер Србије Србије Александар Вучић и члан Предсједништва БиХ Младен Иванић су, услијед новонасталих околности, договорили чешће сусрете и размјену информација и мишљења.

Након разговора са Вучићем, Иванић се састао и са предсједником Србије, Томиславом Николићем.

Састанак Иванића са Николићем (Фото: Танјуг)

Током састанка, Николић је рекао да Србија већ годинама улаже велике напоре да очува стабилност региона, али нема увек пуну подршку сусједних земаља.

"Често поједини политичари, зарад ускогрудих а краткорочних политичких бенефита, подстичу тензије међу народима који живе у региону, и на тај начин наносе огромну штету процесу помирења међу грађанима и државама", рекао је Николић.

Ово се, истакао је, посебно односи на БиХ у којој се стање убрзано погоршава.

"Будућност цијелог Балкана је у сарадњи, у стремљењу ка прихватању европских стандарда, а предуслов те сарадње морају прије свега бити мир и стабилност, и на томе Србија чврсто инсистира", навео је  Николић.

Иванић је, како је саопштила Прес служба предсједника Србије, рекао да иступи поглавара исламске вјерске заједнице и католичке цркве у БиХ, те реторика политичара из Федерације БиХ, враћају грађане у ране деведесете године прошлог вијека.

Иванић сматра да се то мора зауставити, јер такви поступци угрожавају мир и стабилност и стварају несигурност, посебно код припадника српског народа.

Иванић је додао да се искрено нада да ће то бити на вријеме схваћено и да ће се БиХ вратити на пут остваривања напретка за све своје грађане и стварање могућности за живот као у развијеним земљама Европе.

Извор: Срна/Танјуг