latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:59 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

БХРТ гаси сигнал; Милиновић: РТРС неће бити талац (ВИДЕО)

Радио-телевизија Босне и Херцегодине од 30. јуна привремено гаси сигнал. Ово је данашња одлука Управног одбора БХРТ-а, а у саопштењу се наводи да је директна посљедица дуга ентитетских емитера од 25 милиона марака.
Драшко Милиновић, генерални директор РТРС - Фото: РТРС
Драшко Милиновић, генерални директор РТРСФото: РТРС

На саопштење Управног одбора БХРТ-а о гашењу сигнала, реаговао је и Драшко Милиновић, генерални директор Радио-телевизије Републике Српске. Он истиче да је Управни одбор БХРТ-а изашао у јавност са нетачним подацима у вези са међусобним потраживањима јавних сервиса, и да услуге и потраживања БХРТ-а и РТРС-а већ годинама нису усклађене. 

Од укупно 25 милиона марака дуга, како се наводи у данашњем саопштењу Управног одбора БХРТ-а, Радио-телевизија Федерације Босне и Херцеговине дугује 16,5, а Радио-телевизија Републике Српске 8,8 милиона марака. Међутим, генерални директор РТРС-а, Драшко Милиновић каже да су јавности представљени нетачни подаци.

"Управни одбор БХРТ-а изашао је у јавност са нетачним подацима у вези са међусобним потраживањима и ти подаци о односу РТРС-а и БХРТ-а ни близу не одражавају реално стање. Услуге и потраживања ова два јавна емитера годинама уназад нису усклађена, те ме просто чуди данашње саопштење. Поставља се питање - како су ентитетски емитери опстали када имају дупло мање приходе од БХРТ-а. Можда је добро питање гдје су и на који начин потрошили тај силни новац“, каже Милиновић.

У саопштењу БХРТ-а се наводи да институције државе нису ријешиле дуготрајан проблем РТВ таксе и финансирања јавног сервиса. Истичу да је данашња одлука тиме изнуђена и само најављује реалне околности које ће настати након 30. јуна, када истиче досадашњи модел наплате РТВ таксе. Генерални директор Јавног сериса Републике Српске каже да је управо БХРТ крив за овакво стање.

"Када томе додамо и опструкције из Управног одбора БХРТ-а у вези са новим моделом наплате РТВ таксе, не чуди да су сами себе довели у овакво стање, јер сви приједлози за побољшање укупне ситуације сва три јавна емитера који су долазили од РТРС-а и ФТВ-а били су, на овај или онај начин, блокирани од истог тог Управног одбора БХРТ-а", истиче Милиновић.

Управни одбор БХРТ-а наводи да ће Босна и Херцеговина, уколико се ништа не предузме, постати једина европска држава која неће имати јавни сервис на државном нивоу. Милиновић истиче да су на нивоу БиХ, Радио-телевизија Републике Српске и РТВ ФБиХ гледанији од БХРТ-а са многоструко бољим садржајима и то довољно говори какав је то јавни емитер, а да ће РТРС несметано наставити да функционише и неће дозловити да у било ком смислу буде талац БХРТ-а.