latinica  ћирилица
30/05/2016 |  18:39 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Зеленаши пласирали више од два милиона евра

У оквиру акције "Дијагонала два", против лица чији су иницијали Х.Ћ. /62/ из Дечана, настањеног у Улцињу, поднесена је кривична пријава због сумње да је починио кривично дјело зеленаштво, саопштила је црногорска полиција.
Еври (Фото: pixelio.de) - Фото: илустрација
Еври (Фото: pixelio.de)Фото: илустрација

Х.Ћ. је осумњичен да је дао С.К. из Улциња на зајам 20.000 евра уз 10 одсто камате на мјесечном нивоу, прибављајући притом за себе противправну имовинску корист.

Осумњичени је са С.К. сачинио фиктивни уговор о купопродаји непокретности - парцеле површине 1.040 метара квадратних вриједне 100.000 евра, која је била гаранција за враћање новца који је узет на такозвану зеленашку камату.

"Оштећени С.К. је плаћао зеленашку камату Х.Ћ. пет мјесеци, а након што то више није био у могућности Х.Ћ. је, како се сумња, задржао ову непокретност. Тиме је починио кривично дјело зеленаштво јер је задржао имовину оштећеног која је знатно вреднија од износа дугованог новца", саопштено је из црногорске Управе полиције.

У полицији подсјећају да је Х.Ћ. већ два пута био хапшен због истог кривичног дјела.

Сектор криминалистичке полиције истражује лица и групе за које постоје сазнања да се баве зеленаштвом, а до сада је откривено да је вршењем ових кривичних дјела пласирано око 2.230.000 евра, наводи се у саопштењу.