latinica  ћирилица
30/05/2016 |  17:00 ⇒ 17:01 | Аутор: Би-би-си

И Мареј ће тражити савјет љекара око вируса зика уочи ОИ

„Разговараћу са љекарима о томе и виђећу шта ми савјетују. Планирам да играм, али не знам каква је тамо тренутна ситуација. Морам да добијем више информација прије него што донесем одлуку”, рекао је Мареј за радио Би-Би-Си.
Енди Мареј - Фото: Getty Images
Енди МарејФото: Getty Images

Британски тенисер Енди Мареј рекао је данас да ће прије одласка на Олимпијске игре у Рио де Жанеиро тражити савет љекара поводом вируса зика.

Освајач златне олимпијске медаље са Игара у Лондону 2012. је рекао да су на њега утицали недавни извјештаји здравствених стручњака, који су навели да би било неетички да се Олимпијске и Параолимпијске игре одрже овог љета у Бразилу.

“Разговараћу са љекарима о томе и виђећу шта ми савјетују. Планирам да играм, али не знам каква је тамо тренутна ситуација. Морам да добијем више информација прије него што донесем одлуку“, рекао је Мареј за радио Би-Би-Си.

Међународни олимпијски комитет рекао је да нема разлога да се одложе Олимпијске игре.

Група од 150 стручњака је упутила крајем прошле седмице отворено писмо здравственој агенцији УН, позивајући да се Игре одложе или премјесте “у интересу јавног здравља“.

У писму се наводе недавни научни докази да вирус зика изазива тешка оштећења ембриона, а код одраслих неуролошке проблеме, укључујући и риједак синдром који може бити смртоносан или довести до привремене парализе.

Аутори писма такође указују да, упркос повећаним напорима да се искоријени зика - вирус који шире комарци, број инфекција у Рију расте, а не опада.

Епидемија је почела прије годину у Бразилу, а сада се вирус проширио на више од 60 земаља.

Бројни спортисти су изразили забринутост због вируса зика и довели у питање учешће на Олимпијским играма. Голфери Рори Мекилрој, Дени Вилет и Шејн Лори су међу њима, а са такмичења су се већ повукли Аустралијанци Адам Скот и Марк Лејшман.