latinica  ћирилица
30/05/2016 |  16:15 ⇒ 17:51 | Аутор: РТРС

Стевандић: Ријешити проблем незапослених доктора медицине (ВИДЕО)

Ресорном министру, Драгану Богданићу и премијерки Жељки Цвијановић упутиће документ у којем траже да се одлука о незапошљавању доктора медицне у здравственом сектору стави ван снаге, јер је у овом случају дискриминирајућа, закључак је данашњег састанка, потпредсједника Народне скупштине Републике Српске Ненада Стевандића и представника неформалног удружења незапослених доктора медицине Српске.
Састанак незапослених доктора код потпредсједника НСРС ненада Стевандића - Фото: РТРС
Састанак незапослених доктора код потпредсједника НСРС ненада СтевандићаФото: РТРС

Редови и гужве у чеконицама амбуланата, свакодневна су слика, ипак, 167 љекара у реду је на бироу за запошљавање. Неформално окупљени незапослени љекари данас апелују, стечено знање након завршеног медицинског факултета немају гдје да употребе.

"Сви знамо колико се чека на љекарске прегледе и колики су редови у чекаоницама амбулнти, док ми чекамо у реду за запошљавање.. Ми само хоћемо да лијечимо свој народ народ у РС", истиче доктор Јелена Ковачевић.

Љекари без запослења осим у реду за посао, кажу, направили су "још један ред" - онај у школама за њемачки језик, гдје их је кажу сваким даном све више. У школи њемачког језика "Глоса" већ их је 300 уписало курс. Истичу да не траже посао у Клиничком центру већ било какав посао у струци.

Данас су добили увјерење да ће њихов проблем бити ријешен и да ће добити прилику за посао у Српској. Тражиће, каже Стевандић, транспарентније конкурсе и доставиће ресорном министарству и премијерки документ којим траже да се стави ван снаге блокада запошљавања љекара у здравственом сектору, јер је, како каже, у овом случају дискриминирајућа.

Када би сваки од 54 Домова здравља, запослио једног, или два љекара, болнице и УКЦ 10-ак односно 20, за годину дана за све незапослене љекаре у Српској био би ријешен проблем запослења.

И представница Министарства здравља, Јасминка Вучковић, поручује да ће министарство настојати да овај проблем буде ријешен. Проблем представља и то, каже, што Влада и Министарство нису једина адреса, јер систематизацију институције примарне здравствене заштите, Домови здравља праве аутономно, односно надлежне локалне управе.

На данашњем састанку незапослени љекари су испунили и упитнике са личним подацима, о стеченом знању и социјалном статусу, који ће ресорном Министарству послужити као евиденција.