latinica  ћирилица
30/05/2016 |  14:18 | Аутор: СРНА

РС: Кукуруз уједначено никао, пшеница у пољима одлична

Упркос неповољним временским условима пшеница на пољима Републике Српске изгледа веома добро и очекује се одличан род, оцјењују агрометеоролози Републичког хидрометеоролошког завода.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

Стручњаци наводе да је кукуруз уједначено никао, само је понегдје слаб и жут због недостатка довољне количине сунчеве свјетлости.

Према прогнози, до краја седмице очекује се да ће пољопривредни радови углавном бити прекидани у другом дијелу дана због појаве локалних пљускова.

Овакве временске прилике доводе до полијегања ливада и ометају извођење актуелних радова у пољу, а стварају се и услови за развој биљних болести - пепелнице и пламењаче на виновој лози, оспичавости листа коштичавог воћа, чађаве пјегавости листа, краставости плодова и кромпирове пламењаче.

Топло и углавном суво вријеме крајем прошле седмице узроковало је повећану активност биљних штеточина - лисне ваши, јабукине осе, крушкине буве, пиљење ларви јабукиног смотавца, а у засадима шљиве има јаја шљивиног смотавца.

У агрометеоролошком билтену наводи се да је топлије вријеме са дужим сунчаним интервалима пожељно за високе приносе и квалитет поврћа и раног воћа.