latinica  ћирилица
30/05/2016 |  08:04 ⇒ 14:26 | Аутор: СРНА

Реаговања на изјаву Бакира Изетбеговића- Српску треба уважавати

Пуно је нетачности у изјавама предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, тврди предсједник републичке Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Недељко Митровић.
Бакир Изетбеговић - Фото: РТРС
Бакир ИзетбеговићФото: РТРС

Митровић је рекао да се историјски не може упоређивати Други свјетски рат и посљедњи грађански рат, као и да би било ефектније да Изетбеговић, који је изјавио да ће одати почаст сарајевским Србима убијеним на Казанима, подржи формирање комисије за истраживање страдања Срба у Сарајеву.

"У том смислу ми бисмо схватили да Изетбеговић жели да помогне у утврђивању злочина над Србима у Сарајеву... Према нашој скромној процјени, у Сарајеву је на различите начине настрадало близу 10.000 Срба", каже Митровић.

Он је истакао да је на Казанима страдало најмање 300 људи, али да је проблем што већина није пронађена на том мјесту, те је то сада празна јама, дубока неколико десетина метара.

Митровић је навео да су ту људи убијани и закопавани након што су ухапшени и одвођени из кућа, а да су посмртни остаци убијених измјештени 2001-2002. године као што је то учињено и у Бућа Потоку, на Алипашином Пољу и многим другим мјестима по Сарајеву.

Потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић поручио је да Српска само јединством може да одговори на мржњу и провокације предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића. "Изетбеговић би требало најприје да се поклони жртвама из Добровољачке улице и Тузланске колоне, па да онда дијели лекције другима. Он упорно покушава да подигне тензије јер му није циљ сарадња и бољи живот - рекао је Стевандић.

Он каже да је Изетбеговић умислио да у БиХ "може за све да се пита". "Он користи позицију из парламента БиХ, гдје је успио да неке Србе стави под контролу, и они не смију да коментаришу његове изјаве. Називајући Републику Српску парадржавом, Изетбеговићу се "отело" да је за њега она ипак држава", додао је Стевандић.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац рекао је данас да Републику Српску треба уважавати јер је она израз воље њених грађана. Кошарац је истакао да изјава предсједавајућег Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића након "Брдо-Бриони" самита - да је Република Српска у протеклом рату извршила прогон Хрвата и Бошњака - неће допринијети бољим односима у БиХ. "Такве изјаве нису добродошле овој земљи", рекао је Кошарац.

Он је истакао да изјава члана Предсједништва вријеђа интерес једног дијела БиХ, због чега је треба осудити на сваки могући начин. "Алија Изетбеговић није могао ништа Републици Српској, па неће моћи ни Бакир Изетбеговић", закључио је Кошарац.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић сматра да иза изјаве Бакира Изетбеговића против Републике Српске стоји критика упућена њему од некога из бошњачког корпуса.

"Иза овога стоји Изетбеговићева ранија изјава да ће се поклонити жртвама у Казанима, због које га је очито неко критиковао у бошњачком корпусу, па је онда да се исправи рекао то што је рекао", рекла је Пандуревићева новинарима у Сарајеву. Она каже да Изетбеговић направи један корак напријед, а онда три назад.