latinica  ћирилица
30/05/2016 |  07:34 ⇒ 20:23 | Аутор: СРНА

Сједница Представничког дома прекинута, затражена информација СМ БиХ (ВИДЕО)

Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посвећена попису становништва је прекинута и биће настављена када буде добијена информација Савјета министара БиХ у вези са Одлуком о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

12.45 - Хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ посвећена попису становништва је прекинута и биће настављена када буде добијена информација Савјета министара БиХ у вези са Одлуком о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године. Представнички дом усвојио је овај закључак на приједлог Проширеног колегијума.

Савјет министара задужен је да информацију о одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и ставова у БиХ 2013. године достави у року од 10 дана.

Данашња хитна сједница заказана је на захтјев Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому након што је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, без сагласности ентитетских завода за статистику, донио одлуку о јединственом програму обраде пописних података на основу које би око 190.000 спорних пописница биле третиране као резидентни становници.

11.50 - Већина посланика из Федерације БиХ нису сагласни да буде сазвана хитна сједница Представничког дома у вези са овом одлуком. Њиховом ставу успротивили су се представници странака из Републике Српске, позивајући се на пословничке одредбе о сазивању хитне сједнице и истичући важност расправе о одлуци о јединственом програму обраде података пописа становништва, коју је без консултација са ентитетским заводима за статистику донио директор Агенције за статистику БиХ.

Спорећи разлоге хитности и оправданости за сазивање сједнице, посланик СДП БиХ Денис Бећировић затражио је паузу у којој би се трочлани и проширени колегијум Представничког дома усагласили у вези са одржавањем хитне сједнице.

- У противном, бојим се и увјерен сам да ће данашња сједница бити фестивал шовинизма, национализма, примитивизма, увреда и бројања етничких крвних зрнаца - рекао је Бећировић, на шта је реаговала предсједавајући Клуба посланика СДС-а Александра Пандуревић и истакла да Бећировић "некога унапријед оптужује за шовинизам".

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Шефик Џаферовић из СДА навео је да је предсједавајући Представничког дома Младен Босић имао само дјелимично испуњене услове за сазивање сједнице, односно довољан број потписника захтјева за њено сазивање, али да разлози нису на исправан начин процијењени.

Подсјећајући да је на сједници Представничког дома прошле седмице одбијен захтјев СНСД-а да се у дневни ред уврсти расправа о Јукићевој одлуци, Џаферовић је затражио да се гласа о предложеној тачки дневног реда.

Одговорио му је предсједавајући Представничког дома Младен Босић и рекао да је, према Пословнику, био дужан три дана по пријему захтјева за одржавање хитне сједнице да закаже ову сједницу.

- Ријеч је о теми која је узбуркала јавност у БиХ и Републици Српској, о не само стручној, него и политичкој одлуци која је донијета, о принципима како је она донијета - рекао је Босић и истакао да је процијенио да је сазивање сједнице оправдано.

Он је потврдио да је употријебио своје пословничке могућности и на захтјев Клуба посланика СНСД-а сазвао хитну сједницу.

Босић је потврдио да не постоји информација Савјета министара БиХ у вези са одлуком о јединственом програму обраде пописних података, али да сматра да је довољно присуство челних људи статистичких агенција БиХ, Републике Српске и ФБиХ, како би данас могло да се разговара о овом питању.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Борјана Кришто истакла је да је захтјев СНСД-а за одржавање хитне сједнице потпуно легитиман и да је сједница сазвана на основу овлаштења предсједавајућег дома.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић изразио је изненађење што његове колеге из ФБиХ не познају Пословник Представничког дома, по којем предсједавајући дома има дискреционо право да утврди оправданост захтјева за сазивање хитне сједнице.

Новаковић је додао да је сасвим логично да је предсједавајући дефинисао дневни ред јер се у супротном поставља питање како би сазвао ванредну сједницу без дневног реда.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а Сташа Кошарац констатовао је да се Пословник може тумачити на различите начине, али да је свима јасно да у БиХ постоји проблем када је ријеч о начину обраде пописних података.

- Једино је логично да Савјет министара и парламент разговарају о томе, без увреда, националистичких изјава. Има довољно аргумената да сви који желе прихвате овај наш концепт јер је ријеч о потпуно легитимној активности - рекао је Кошарац.

Он је подсјетио да су замјеник директора Агенције за статистику БиХ, члан Предсједништва БиХ из Републике Српске, Влада Српске рекли да је ријеч о нелегалној одлуци и да би је требало ставити ван снаге.

- Ако будемо наметали рјешења једни другима, а ово јесте једна врста наметнутог рјешења, стално ћемо се враћати проблему о томе на који је начин попис објављен. Не желимо политичка препуцавања, нама треба став институција - Савјета министара и парламента - закључио је Кошарац.

Посланик СДП БиХ Саша Магазиновић затражио је да се у дневни ред уврсти информација Савјета министара БиХ о преузетим обавезама из Писма намјере за кредитни аранжман са ММФ-ом, али је овај приједлог одбијен.

Након гласања о приједлогу допуне дневног реда, предсједавајући Босић је дао паузу и сазвао сједницу Проширеног колегијума, који чине трочлани Колегијум и представници свих странака заступљених у Представничком дому.

10.30 - У Сарајеву је почела хитна сједница Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, на чијем је дневном реду једна тачка - Информација Савјета министара БиХ о Одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године.

Одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва донио је директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић, без сагласности ентитетских завода за статистику, због чега је Клуб посланика СНСД-а затражио хитну сједницу Представничког дома.

На основу ове одлуке 196.000 спорних пописница биће третиране као резидентни становници.

Влада Републике Српске оцијенила је незаконитом Јукићеву одлуку и затражила да она буде стављена ван снаге.

Из Завода за статистику Српске упућено је писмо предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и његовим замјеницима Мирку Шаровићу и Вјекославу Беванди, у којем је наведено да је Савјет министара БиХ надлежан и у обавези да размотри незакониту Јукићеву одлуку, стави је ван снаге, те постави питање одговорности директора Агенције за статистику БиХ за доношење незаконитих одлука.

Сједници не присуствују предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић, из чијег је Кабинета стигло обавјештење да службено борави у иностранству, те његов замјеник и министар финансија и трезора Вјекослав Беванда, који данас предсједава Комисијом за избор директора Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Остали чланови Савјета министара БиХ су присутни, као и директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић и директори завода за статистику Републике Српске Радмила Чичковић и Федерације БиХ Емир Кремић.