latinica  ћирилица
29/05/2016 |  21:17 | Аутор: СРНА

Хрватска: Преминули британски и њемачки ронилац

Двојица страних ронилаца преминули су данас - Британац у пулском, а Нијемац у шибенском акваторијму, саопштило је хрватско Министарство поморства, саобраћаја и инфраструктуре.
Ронилац (илустрација) -
Ронилац (илустрација)

Запослени у Лучкој капетанији Пула обавијестили су Национални центар за усклађивање трагања и спасавања на мору из Ријеке да су у 16.30 часова примили дојаву Поморске полиције Пула да је преминуо британски држављанин чији су иницијали К.Ј.С. /59/, који је око поднева ронио двије наутичке миље сјевероисточно од Лижњана, на позицији олупине "Росарол", у оквиру организоване ронилачке туре.

Након дојаве запослени у пулској Капетанији обавили су увиђај о узроцима страдања рониоца који је, према свједочењу очевидаца, у 12.37 часова нагло изронио, највјеројатније због здравствених потешкоћа.

Чамцем локалне фирме која је организовала роњење превезен је у Пулу гдје су му медицинску помоћ пружили радници Хитне медицинске помоћи, али је у 15.40 часова пулска болница саопштила да је британски ронилац преминуо.

Радници Лучке капетаније Пула проводиће даљи увиђај, упоредо са полицијском истрагом.

Национални центар за усклађивање трагања и спасавања на мору примио је у 13.13 часова и дојаву Лучке испоставе Рогозница да је на позицији хрид Муло, недалеко од Рогознице, страдао ронилац.

Након тога је рогозничка испостава, у координацији са Центром, покренула хитан медицински транспорт рониоца. О несрећи рониоца надлежну рогозничку испоставу извијестио је вођа ронилачке групе када је уочио да се у мору дави њемачки држављанин чији су иницијали У.Д. /56/.

Убрзо по примљеној дојави, Нијемац је укрцан на службени чамац Испоставе и хитно превезен у Рогозницу, гдје су му медицинску помоћ почели пружати радници Хитне медицинске помоћи, али га нису успјели спасити ни након неколико покушаја реанимације.

Љекарским прегледом утврђено је да је највјеројатније претрпио срчани удар приликом зарона, док радници надлежне Лучке испоставе Рогозница у оквиру увиђаја о узроцима ове ронилачке несреће проводе истрагу над домаћим ронилачким клубом који организовао ову ронилачку туру.