latinica  ћирилица
29/05/2016 |  15:13 | Аутор: ТАНЈУГ

Грабар-Китаровић: Хрватска не блокира Србију

Предсједница Хрватске Колинда Грабар-Китаровић поручила је данас да је позвала предсједника Србије Томислава Николића да Загреб и Београд сва питања која Хрватска види као спорна за улазак Србије у ЕУ, ријеше за преговарачким столом.
Колинда Грабар Китаровић  (Фото: autograf.hr) -
Колинда Грабар Китаровић (Фото: autograf.hr)

Она је поновила да Хрватска не блокира Србију на путу ка чланству у ЕУ, али је истакла да ће Загреб наставити на инсистирању да Београд испуни копенхашке, мадридске и остале критеријуме.

Нагласивши да је Хрватској у интересу да Србија што прије уђе у чланство, Грабар-Китаровић је изјавила да је данас са предсједником Николићем водила отворен дијалог и расправу и да га је позвала да Србија и Хрватска сва неријешена питања ријеше за преговарачким столом.

- Позвала сам Николића да Србија и Хрватска сједну за сто и договором ријешимо питања око Поглавља 23 и да дефинишемо прелазне и друге мјере за дефинисање обавеза које је Србија преузела како би се омогућило отварање Поглавља 23 - рекла је Грабар-Китаровић у Сарајеву, у изјави за медије послије састанка лидера југоисточне Европе у Брдо-Бриони процесу.

Китаровић је, одговарајући на питања новинара, рекла да не жели да говори о детаљима, и да је потребно усмјерити се на будућност и садашњост, а не на прошлост.

Она је констатовала да је Хрватска посљедња која је ушла у у чланство ЕУ, али и подсјетила да је прва која је ушла из Споразума о стабилизацији и придруживању.

Према њеним ријечима Хрватска зна колико су тешке реформе које је требало направити јер се, како је рекла, та држава суочавала са изазовом да мисли да неко тражи од ње нешто што није било тражено раније.

- Али у коначници, када видиш шта је учињено, Хрватска је данас боља земља, а све што је уложено у приступном процесу је у корист свих грађана Хрватске, како већинског народа, тако и националних мањина - закључила је Грабар-Китаровић.