latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:56 | Аутор: ТАНЈУГ

Нијемци још снажније, сви задовољни и оптимистични

Пословно повјерење у Њемачкој је порасло у мају, јер су компаније оптимистичније у погледу перспектива највеће европске економије.
Новац - Фото: РТРС
НовацФото: РТРС

Индекс пословног повјерења, који израчуна Ифо, порастао је у мају на 107,7 поена са априлских 106,7 поена, док су аналитичари очекивали знатно скромнији раст индекса у текућем мјесецу, саопштио је њемачки економски институт Ифо, преноси агенција Франс прес.

"Њемачка економија расте снажнијим темпом. Компаније су задовољније актуелном пословном ситуацијом, а такође су оптимистичније у погледу перспектива пословања за предстојеће мјесеце", изјавио је председник Ифо, Клеменс Фуест.

Ифо индекс пословне климе израчунава на основу процјена компанија о тренутном пословању и прогнози за идућих шест мјесеци.

Истовремено, анкета агенције за тржишна истраживања ГфК је показала да је и повјерење потрошача у Њемачкој поново порасло у мају, пошто домаћинства сматрају да највећа европска привреда остаје на путу умјереног раста у наредним месецима

Што се тиче јуна, ГфК-ов водећи индекс повјерења домаћинстава предвиђа раст на 9,8 бодова са 9,7 поена из маја.

Из ГфК-а су поручили да остају при прогнози о расту личне потрошње Нијемаца за око два одсто у 2016. години, послије повећања од 1,9 процената у прошлој години.

Супротно од потросача, повјерење инвеститора у Њемачкој у мају је неочекивано пало, јер је неизвјесност у вези са потенцијалним изласком Британије из Европске уније бацила сјенку на економске податке, који су иначе бољи од очекиваних, показало је јуче објављено истраживање инстута "WEF".