latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:37 ⇒ 19:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Дачић: Углед и позиција Србије на највишем нивоу

Углед и спољнополитичка позиција Србије су на високом, можда највишем нивоу од почетка југословенске кризе, а након цијеле наше историје, изазови и питања са којима се Србија данас суочава, врло су слична онима са којима су се суочавали њени славни претходници, изјавио је данас први потпредсједник владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.
Ивица Дачић - Фото: Screenshot
Ивица ДачићФото: Screenshot

- Зато и данас, када се опет суочавамо са готово истим питањима и изазовима као и прије више вијекова, спољнополитички приоритети Србије су добро познати и неће се мијењати, а таква политика владе Србије на изборима добила је убједљиву, готово незабиљежену већину у транзиционим друштвима - рекао је Дачић на свечаности подоводом Дана српске дипломатије у Дому Народне скупштине.

Спољнополитички приоритети Србије су дугорочни, истиче Дачић и додаје да је жеља да се води предвидива и одговорна спољна политика, која је у најбољем интересу државе и грађана, а полази се од сопствених националних и државних интереса.

- Успостављајући као стратешки циљ, политички правац и пут којим треба да идемо - преговори о чланству Србије у ЕУ и улазак у ЕУ као пуноправни члан, истовремено развијајући најбоље могуће односе са нашим традиционалним жемљама партнерима, пријатељима, као што су Русија, Кина, Индија, земље Латинске Америке, Африке и наравно земље Европе са којима имамо веома блиске ставове - рекао је Дачић.

Нагласио је да је спољнополитички приоритет Србије јесте и налажење заједничког интереса са великим силама, као и регионална стабилност и мир.

- Зато, желим и данас да у име владе Србије и њеног предсједника Александра Вучића, који ме је за то овластио, да пошаљем још једну поруку свим дипломатским мисијама у нашој земљи, да је Србија потпуно опредијељена да развијајући себе, тражећи за себе најбољи могући пут у будућност, да смо свјесни да тог пута нема и неће бити без налажења заједничког интереса са представницима међународне заједнице - рекао је Дачић.

Наглашава да ће зато Србија и у наредном периоду наставити да води предвидиву, одговорну политику, која ће довести до тога да Србија "више никада не размишља о оружју и џебани, него само колико ће и на који начин имати пријатеља у свијету", јер, без пријатеља, сматра Дачић, Србија не може да оствари ниједан дугорочно постављени циљ.

- Србија је у протеклих годину дана са свих страна и од свих релевантних свејтских фактора добила највише оцјене за економске и свеукупне друштвене реформе које спроводи, за изузетно конструктивно понашање током избјегличке кризе, као и за улогу фактора стабилности у региону југоисточне Европе - рекао је шеф српске дипломатије.

Са задовољством је констатовао бројне спољнополитичке успјехе које је Србија забиљежила у протеклих 12 мјесеци и истакао да је, у изузетно сложеним спољнополитичким околностима, "мала, али поносна држава" попут Србије успјела да координисаним активностима свих актера спроведе спољнополитичке циљеве дефинисане од стране владе Србије.

Први човјек српске дипломатије издвојио је предсједавање ОЕБС-у, које је, сматра, наишло на једногласне похвале, и које је крунисано успјешним завршним састанком у Београду децембра прошле године.

- Ништа мање значајна била су настојања да се одбране принципи и правила међународног права, ако хоћете и правде пред Савјетом безбједности УН, по питању извјесних резолуција, као и пред Унеском, по питању чланства тзв. републике Косово - рекао је Дачић.

- Кажу да је Карађорђе пред устанак имао два задатка: први како да устаницима обезбиједи оружје и џебану и други - како да у свијету пронађе оне који ће се заузети за нас. Да не рачунамо ово оружје и џебану, али овај други задатак мислим да је задатак за којим трагамо свих ових година и деценија - рекао је Дачић.

Посебно је поздравио породице трагично настрадалих дипломата у Либији Слађане Станковић и Јовице Степића, које су биле присутне у Дому Народне скупштине и нагласио да ће Србија учинити све да помогне породицама да "барем мало" надокнаде оно што су изгубили.

- Они су за своју земљу дали оно највише што су могли, своје животе. Сигуран сам да ћемо учинити све да у будућности нико не мора да даје своје животе и да гине за Србију, већ да ће сви имати то задовољство да живе и раде за њу - рекао је Дачић.

Свечаности поводом Дана српске дипломатије присуствовали су представници владе Србије, парламента, државних органа, вјерских заједница, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, амбасадор Кине Ли Манчанг, амбасадор Велике Британије Денис Киф, као и велики број дипломата и јавних личности.

Свечаност је почела минутом ћутања у знак поште трагично настрадалим српским дипломатама у Либији, а учествовао је ансамбл "Коло", који је извео химну, док је глумац Бранислав Томашевић говорио кратки приказ из историје српске дипломатије.

За Дан српске дипломатије прошле године установљен је 29. мај, у спомен на оснивање Књажевске Канцеларије иностраних дела Кнежевине Србије тога дана 1839. године, што се узима за почетак професионалне дипломатије у Србији.