latinica  ћирилица
29/05/2016 |  14:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Обама: Јењава грчка дужничка криза

Лидери Групе седам најразвијенијих земаља свијета (Г7) су фокусирани на потребу убрзања економског раста, изјавио је амерички предсједник Барак Обама.

Обама је рекао да та група планира да искористи сва расположива средства како би вратила људе на посао и повећала плате, преноси агенција АП.

У Европи су, како је рекао, примјетни знакови побољшања стања економије, јер је дошло до лабављења грчке дужничке кризе, иако, како истиче, преостаје још доста економског посла, наводи агенција Ројтерс.

Лидери Г7 су, како је указао, фокусирани и на унапређење уговора о слободној трговини и залажу се за борбу против протекционизма.

Према наводима агенције АФП, заузети свјетски лидери су, између састанака на самиту Г7, имали прилику да окусе опуштенију страну живота, па су се тако италијански премијер Матео Ренци и канадски премијер Жистин Тридо провозали најновијим јапанским аутомобилима на горивне ћелије.

Истовремено, предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер и предсједник Европског савета Доналд Туск су прошли кроз веома садржајан и убрзани курс о аутомобилима на водоник који емитују само водену пару која излази из издувних цијеви.