latinica  ћирилица
29/05/2016 |  13:24 ⇒ 14:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Оланд и Меркел на обиљежавању битке у Вердену

Француски предсједник Франсоа Оланд и њемачка канцеларка Ангела Меркел предводе данас заједничке церемоније сјећања поводом обиљежавања 100 година од Верденске битке, једне од најкрвавијих битака Првога свјетског рата.
Франсоа Оланд и Ангела Меркел - Фото: Screenshot
Франсоа Оланд и Ангела МеркелФото: Screenshot

- Верден је више од имена вашег града, то је једна од најужаснијих битака које је човјечанство искусило - рекла је Меркел у говору у Градској вјећници, преноси АП.

Она је Оландов позив да учествује у обиљежавању годишњице битке описала као "велику част".

- Ми смо сви позвани да одржавамо сјећање на Верден у будућности, јер само они који познају прошлост могу да извуку лекције из ње - рекла је Меркел.

Оланд је назвао Верден "престоницом мира" и додао да тај град представља истовремено оно најгоре, гдје се Европа изгубила, али и најбоље као град који се посветио и ујединио ради мира и француско-њемачког пријатељства - наводи АП.

Оланд и Меркел су посјетили гробље у Вердену, на којем почивају остаци десетина хиљада војника француске и њемачке армије, гдје су положили вијенац у пратњи четворо дјеце из Француске и Њемачке.

Према процјенама историчара, током 300 дана Верденске битке погинуло је 160.000 француских и 140.000 немачких војника.

Верденска битка трајала је 303 дана, од 21. фебруара до 19. децембра 1916. године, и једна је од најкрвавијих битака како Првога свјетскога рата тако и читаве људске историје.

Међутим, Верден сада сматрају симболом помирења између Француске и Њемачке.