latinica  ћирилица
29/05/2016 |  12:39 | Аутор: seebiz.eu

Свјетска тржишта: Индекси порасли, очекује се повећање камата Феда

На свјетским су берзама прошче седмице цијене дионица снажно порасле јер улагачи сматрају да би повећање камата Феда представљало потврду да се америчка економија опоравља.
Берза (Фото: CNBC) -
Берза (Фото: CNBC)

На "Wall Streetu" je прошле седмице "Dow Jones" порастао 2,1 посто, на 17.873 бода, док је "S&P" 500 скочио 2,3 посто, на 2.099 бодова, а "Nasdaq" индекс 3,4 посто, на 4.933 бода.

Посљедњих седмица низ дужносника америчке средишње банке упозорио је тржишта да би кључне каматне стопе могле бити повећане већ у јуну или јулу.

Том низу прошле се седмице придружила и предсједница Феда Џенет Јелен, казавши да би било прикладно камате повећати за који мјесец ако се раст америчке економије настави као што се очекује.

Даљње повећање камата Феда, након онога у децембру прошле године, смањило би ликвидност на тржиштима дионица, али с друге стране, аналитичари кажу да би то уједно представљало потврду да се економска ситуација побољшава.

"Гледајући наш положај у глобалној економији, чини се да се ситуација побољшала до разине на којој је могуће повећање камата у јуну или јулу", каже Паул Спрингмеyер, портфељ менаџер у компанији "Private Client Reserve".

У петак је објављена друга процјена америчког бруто домаћег производа, према којој је економија у првом тромјесечју порасло 0,8 посто на годишњој разини, док је прва процјена показивала раст од 0,5 посто.

То, додуше, представља успоравање раста у односу на претходни квартал, но већина нових података указује на убрзање раста у текућем тромјесечју и јачање инфлације, што Феду даје аргументе за повећање камата.

Позитивно је на тржишта утицао и даљњи раст цијена нафте, које су се половином седмице, по први пута након седам мјесеци, накратко пробиле и изнад 50 долара по барелу.

И на еуропским су берзама прошле седмице цијене дионица снажно порасле. Лондонски "FTSE" индекс ојачао је 1,8 посто, на 6.270 бодова, док је франкфуртски "DAX" скочио 3,8 посто, на 10.286 бодова, а паришки "CAC" 3,7 посто, на 4.514 бодова.

Добро расположење на европским берзама захваљује се договору између Атине и министара финансија еврозоне о новој финансијској помоћи Грчкој.

"Договор ће придонијети томе да ће до краја године у медијима бити мање негативних вијести из Грчке. Ипак, идуће је велико питање како се брзо могу укинути капиталне контроле, а економија вратити у нормалу", поручују аналитичари Дојче банке у биљешци клијентима.

Уз то, улагачи се надају да ће Британија остати чланица Европске уније, на што указују посљедње анкете.

И на Токијској су бурзи цијене дионица прошле седмице порасле, па је "Nikkei" индекс ојачао 0,6 посто, на 16.834 бода.