latinica  ћирилица
29/05/2016 |  12:03 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Бијељина: Петиција удружења "Другачији свијет" (ВИДЕО)

Удружење "Другачији свијет" у Бијељини које окупља особе с посебним потребама покренуло је петицију.
Бијељина: Петиција удружења "Другачији свијет - Фото: РТРС
Бијељина: Петиција удружења "Другачији свијетФото: РТРС

Од Градске управе и Скупштине траже повећање накнаде за смјештај у властиту породицу, за коју се годишње из буџета издваја 204.000 КМ. Ово удружење је већ три пута тражило повећање са 20 на 50 одсто од законске основице, ради побољшања услова живота ових категорија, али су одбијени сваки пут због недостатка новца у градској каси.

Одборници нове скупштинске већине су на међустраначком договору усвојили приједлог за повећање на 40 одсто, који ће бити разматран на сједници Скупштине града. 

Накнада за смјештај дјеце с посебним потребама у властиту породицу тренутно износи од 91 КМ за породице које остварују приходе - до 130 КМ за оне који их немају. Будући да се ради о особама чије се здравље из године у годину погоршава и неопходна су им ортопедска помагала, лијекови, пелене, али и посебна исхрана, већа издвајања из градске касе и за родитеље и за дјецу би била драгоцјена.

- То су дјеца којима је потребан надзор 24 сата, родитељ треба да бди над својим дјететом, самим тим он не може да ради , тако да буквално и родитељи и дјеца живе од тих примања, а од тренутних примања то је довољно за два - три дана живота - каже Каћа Благић, предсједница Удружења .

На подручју Бијељине ово право остварује 135 лица која нису способна за самосталан живот и не могу бити обухваћена васпитно-образовним процесом.

Градски парламент не може да удовољи иницијативи Удружења "Другачији свијет" да се издвајања повећају са 20 на 50 одсто, али је донијет приједлог да то повећање буде 40 одсто. О томе ће се одлучивати на сједници скупштине 2. јуна. Исплата повећане накнаде могла би да буде реализована већ од 1. августа

- Ако би се почело исплаћивати од 1. августа, потребно је 100.000 КМ. Сматрам да град има финансијска средства и може да одговори тим потребама - истиче Драган Ђурђевић, предсједник Скупштине града.

У приједлогу ребаланса буџета идућег мјесеца биће планирана средства и за ове намјене, како би се помогло породицама које носе тешко бреме и страхују ко ће се старати о њиховој дјеци када њих не буде .