latinica  ћирилица
29/05/2016 |  11:49 ⇒ 12:58 | Аутор: РТРС

Градишка: Отворена сензорна соба за рехабилитацију дјеце са аутизмом (ВИДЕО)

У Дневном центру за дјецу са сметњама у развоју "Ми смо дио вас" у Градишци у сарадњи са донаторима из Швајцарске отворена је сензорна соба намијењена рехабилитацији дјеце са аутизмом.
Сензорна соба за рехабилитацију дјеце са аутизмом - Фото: РТРС
Сензорна соба за рехабилитацију дјеце са аутизмомФото: РТРС

До краја године у плану је да дневни центар у сарадњи са Основном школом "Васа Чубриловић" пружа комплетну обрзовну услугу дјеци са умјереним менталним оштећењем. 

Због рехабилитације у сензорској соби породица Касагић са сином Вељком до сада је морала да путује у Бањалуку у Центар "Заштити ме".

- Сензорна соба овдје у Градишци је стварно добра ствар и наш Вељко је њу већ користио у Бањалуци и стварно има помака, јер нека сензорна осјетила са којима је он имао проблема сада су нестала - каже Саша Касагић.

Опрему за сензорску собу вриједности 20.000 КМ донирао је швајцарска волонтерска организација "Лајенс" чији је члан и некадашњи мјештанин Градишке, Саша Гелбхаус.

- Члан сам овог "Лајенс клуба" отприлике 5 година и моја идеја је била да се сензорна соба поклони општини гдје сам ја рођен и гдје сам живио до 1992. Године - каже Гелбхаус.

Средства из буџета која су до сада коришћена за финасирање превоза дјеце у Центар "Заштити ме" у Бањалуци употријебиће се за опремање дневног центра додатним услугама.

- План нам је да од јесени овај центар у потпуности заживи у пуном капацитету, да дјецу више не морамо водити у Бањалуку на различите облике едукације односно стабилизације - каже Зоран Латиновић, начелник општине Градишка.

На подручју општине Градишка, према подацима Центра за социјални рад, има 14 дјеце са аутизмом и первазивним поремећајима који имају сензо-моторичке и потешкоће са сензорном интеграцијом.