latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:52 ⇒ 30/05/2016 | 07:31 | Аутор: СРНА

Сутра ванредна сједница Представничког дома на захтјев СНСД-а

Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ одржаће сутра ванредну сједницу на чијем дневном реду је само једна тачка - Информација Савјета министара БиХ о Одлуци о усвајању Јединственог програма обраде података пописа становништва, домаћинстава и станова у БиХ 2013. године коју је донио директор Агенције за статистику БиХ Велимир Јукић.
Представнички дом - Фото: Screenshot
Представнички домФото: Screenshot

Сједница је заказана на захтјев Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ, а њен почетак је у 10.00 часова.

Предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сташа Кошарац рекао је раније да су посланици тог клуба искористили пословничку могућност и поднијели захтјев за сазивање хитне сједнице на којој би се расправљало о овој информацији.

- Према члану 68 Пословника Представничког дома, уколико најмање пет посланика из оправданих разлога упути захтјев за сазивање хитне сједнице, предсједавајући сазива сједницу у року од три дана од дана пријема захтјева - објаснио је тада Кошарац.

Кошарац је нагласио да су посланици СНСД-а у парламенту БиХ имали у виду чињеницу да Влада Републике Српске сматра незаконитом Јукићеву одлуку, да је, као такву, не прихата и да захтијева да буде стављена ван снаге.

- Имамо снажну аргументацију из Завода за статистику Републике Српске, према којој је ова одлука незаконита и штетна, као и писмо предсједавајућем Савјета министара БиХ Денису Звиздићу и његовим замјеницима Мирку Шаровићу и Вјекославу Беванди, у коме се наводи да је Савјет министара БиХ надлежан и у обавези да размотри незакониту Јукићеву одлуку, стави је ван снаге и постави питање одговорности директора Агенције за статистику БиХ за доношење незаконитих одлука - рекао је Кошарац.

Јукић је донио одлуку о јединственом програму обраде података пописа становништва у БиХ без сагласности ентитетских завода за статистику, према којој ће 196.000 спорних пописница бити третирано као резидентни становници.