latinica  ћирилица
29/05/2016 |  09:32 ⇒ 09:40 | Аутор: СРНА

Николић: Учинићу све да Јеремић побиједи

Предсједник Србије Томислав Николић изјавио је да ће учинити све да кандидат Србије за генералног секретара УН Вук Јеремић побиједи, јер он најбоље познаје структуру УН и остварио је доста контаката.
Томислав Николић - Фото: РТРС
Томислав НиколићФото: РТРС

Николић је додао да ће се на свој начин укључити у подршку Јеремићу, зато што постоје државе са чијим предсједницима комуницира, а гдје Јеремић нема довољно контаката.

Што се тиче његовог рада на мјесту предсједника Србије и критика које му упућују поједини медији и дио јавности, Николић је рекао да су његови поступци патриотски мотивисани и да, прије свега, заступа интерес Србије.

Он је рекао да се труди да никако не доведе Владу Србије у ситуацију из које би морала да се "извлачи", зато што би неки његов потез био супротстављен тој влади.

Николић је рекао да он своје предсједничке обавезе испуњава марљиво и предано, али да о томе јавност мало зна, јер се углавном "прича врти око таблоидних измишљотина".

Он је рекао да ниједним својим потезом није угрозио ни најситнији интерес Србије, него је, напротив, обновио стара и склопио нова пријатељства, што је било незамисливо прије његовог мандата.

Николић је оцијенио да у држави не смије да постоји јака личност од чије ће структуре зависити како ће се водити држава.

Он је навео да ниједна држава и ниједан народ не смију да дозволе да је значај неке функције у сразмјери са моћи политичке личности, јер би то значило диктатуру.

Николић је додао да ће имати чиме да се похвали када му истекне мандат, али пожалио да га медији у Србији не прате на коректан начин и да га напада "припејд новинарство".

- Ко убаци допуну, тај добије чланак о мени - рекао је Николић за "Политику".

Он је рекао да се зна када ће у Србију доћи кинески предсједник Си Ђинпинг и да неће проћи ни мјесец дана до његове посјете, али да је кинеска страна замолила да се из безбједносних разлога не објављује датум.

- Није свеједно угостити предсједника Кине у Србији, која је прва држава на његовој турнеји, као знак изузетне љубави, пажње и поштовања. Ми ћемо имати много активности са њим на отвореном простору - додао је Николић.