latinica  ћирилица
28/05/2016 |  20:26 ⇒ 29/05/2016 | 08:00 | Аутор: Агенције

Сарајево: Самит "100" бизнис лидера Југоисточне Европе (ВИДЕО)

На Самиту "100" бизнис лидера Југоисточне Европе који је одржан вечерас у Сарајеву закључено је, између осталог, да је неопходно повезивање и убрзано рјешавање проблема, те већи притисак бизниса на политику с циљем напретка, изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.
Сарајево -  предсједнички панел "Договор за ново доба" - Фото: СРНА
Сарајево - предсједнички панел "Договор за ново доба"Фото: СРНА

Изетбеговић је рекао да је на овом регионалном скупу потврђена спремност за наставак европских интеграција, односно за стварање бољих услова за живот грађана.

"Треба да наставимо да идемо у том смјеру и да додамо гас. Сматрам да ће и овај самит и сутрашњи састанак `Брдо-Бриони` процеса остварити добре и озбиљне резултате", додао је Изетбеговић.

Учесници "Брдо-Бриони" процеса, у оквиру предсједничког панела "Договор за ново доба", присуствовали су вечерас у Сарајеву Самиту "100" бизнис лидера Југоисточне Европе чији је покровитељ Предсједништво БиХ.

Скупу су присуствовали предсједник Србије Томислав Николић, чланови Предсједништва БиХ Младен Иванић, Драган Човић и Бакир Изетбеговић, предсједници Словеније Борут Пахор и Хрватске Колинда Грабар Китаровић, као и предсједници Македоније Ђорђе Иванов, Црне Горе Филип Вујановић и Албаније Бујар Нишани.

Почасни гост је Серђо Матарела, предсједник Италије.

Протоколом скупа предвиђено је да сутра буде одржан пленарни састанак лидера, са почетком у 11.00 часова у згради институција БиХ.

Самит се одржава с циљем да се пробају ујединити тржиште са више од 25 милиона људи да би биле покренуте нове иницијативе и пројекти, да би се повећао број запослених и заједнички наступило на глобалном тржишту.

"Брдо-Бриони" процес има за циљ јачање регионалне сарадње, као и подстицање политичког дијалога региона и ЕУ.