latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:21 | Аутор: Jutarnji list

Шок за хрватску атлетику: Премеру допингован

Нови скандал у хрватском спорту пред Олимпијске игре у Рију. Још један спортиста пао је на допинг тесту, то је бацач диска Марин Премеру. Прије њега позитивни су били Мартин Марић, Вања Перишић и Лиса Немец.

Хрватски завод за токсикологију и антидопинг обратио се јавности сљедећим саопштењем:

"Хрватски завод за токсикологију и антидопинг 12. маја 2016. примио је обавјештење о неповољном лабораторијском налазу атлетичара Марина Премеруа.

У биолошком узорку спортисте нађен је пралморелин (ГХРП-2) – категорија С2.5 хормон раста и састојци који дјелују на његово отпуштање из Пописа забрањених средстава 2016.

ХЗТА је узорак урина узео током допинг контроле 6. април 2016. Анализа узорка спроведена је у лиценцираној ВАДА лабораторији из Сајберсдорфа.

Очигледно је да се ради о могућем кршењу Правилника за борбу против допинга ХЗТА (даље у тексту Правилник) по одредби 2.1 (Присуство забрањене супстанце или њених метаболита или маркера).

У складу с одредбом 7.9 Правилника спортисти се одређује привремена суспензија до завршене ревизије неповољног лабораторијског налаза или до писане одлуке ХЗТА у складу с одредбом 8.1 Правилника."