latinica  ћирилица
28/05/2016 |  14:18 | Аутор: СРНА

Зика вирус неће одложити Олимпијске игре

Свјетска здравствена организација (СЗО) је данас одбацила позиве да се Олимпијске игре, које се одржавају у августу у Рио де Жанеиру, измјесте у другу земљу или одгоде због опасности коју представља епидемија вируса зика у Бразилу.
ОИ у Рију - Фото: илустрација
ОИ у РијуФото: илустрација

Одговарајући на позиве више од 100 водећих свјетских научника, који су навели да би било неетички да се ОИ одрже по плану, СЗО је саопштила да одржавање Игара у Рију неће "значајније утицати на ширење" вируса зика, за којег се сматра да изазива тешке урођене дефекте код дјеце, пренео је Ројтерс.

- На основу тренутне процјене вируса зика, који је присутан у готово 60 земаља свијета и 39 земаља Сјеверне и Јужне Америке, нема опасности по јавно здравље која би оправдала одлагање или отказивање игара - наводи се у саопштењу СЗО.

Око 150 водећих свјетских стручњака за јавно здравље, међу којима и велики број биоетичара, навело је у писмо објављеном јуче на Интернету да је ризик од инфекције вирусом зика превелик да би ОИ могле безбједно да се одрже.

То писмо, у којем се позива да Олимпијске игре буду премјештене на другу локацију или одложене, послато је генералној директорки СЗО Маргарет Чан.

- Непотребан је ризик кад 500.000 страних туриста из свих земаља свијета дођу на ОИ, можда се заразе тим вирусом, а затим се врате у своје земље гдје вирус може да постане ендемски - стоји у писму.

СЗО је, међутим, одбацио те захтјеве, наводећи да је Бразил "једна од готово 60 земаља и територија" у којима је откривен вирус зика и да људи и даље путују из једне у другу земљу из различитих разлога.

СЗО је раније позвала све труднице да не путују на подручја гдје је присутан вирус зика, укључујући Рио де Жанеиро, а свим другима савјетује да се на све начине заштите од уједа комараца и да користе заштиту при сексуалним односима.