latinica  ћирилица
28/05/2016 |  11:47 ⇒ 12:03 | Аутор: СРНА

Михајловић: Без јединства у Клубу Срба

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламента Федерације БиХ /ФБиХ/ Славиша Михајловић оцијенио је да овај клуб ни пред засједање Дома народа у четвртак, 2. јуна, неће имати аспсолутно јединство, које је имао на задњем састанку када је ријеч о избору замјеника предсједавајућег Дома из реда српског народа.

Он је додао да је један од разлога то што је Клуб Срба оформљен од неколико политичких партија које имају различите политичке инструкције и различите визије дјеловања кроз Дом народа.

- Клуб Срба ни до сада није показао капацитет да дјелује као клуб једног народа, већ ради као клуб којег чине представници више партија. Нећемо имати апсолутно јединство од 13 руку, колико нас има тренутно у Клубу Срба, како би имали исти став - рекао је Михајловић за "Ослобођење".

Он сматра да није довољно да се само тај дан делегати из Клуба Срба не појаве на сједници Дома народа, јер се тиме неће направити ништа.

Према његовим ријечима, једном заувијек требало би створити стратегију и договорити низ корака да би била враћена снага коју је Клубу дао Устав ФБиХ.

Михајловић је навео да је на основу разговора које је имао са ОХР-ом, ОЕБС-ом и другим организацијама којима је интересантна тема попуњавања Клуба Срба у Дому народа Парламента ФБиХ, видио да они још немају дефинисан став по којем би то могло да буде ријешено.

Он каже да постоје двије опције од којих је једна која заговара да се Клуб попуњава делегатима са кантоналних листи који су остали испод црте.

- Друга опција, за коју се искрено и ја залажем, јер је реална, јесте да се Клуб попуњава на основу новог пописа из 2013. године, гдје ће сви кантони и мјеста добити онолико делегата у Дому колико их тамо и има - навео је Михајловић.

Он је подсјетио да је до сада Клуб Срба попуњаван по пројекцији пописа из 1991. године, па се десило да кантони који највише делегирају у Дом народа, уствари, шаљу делегате који се бирају не само српским, већ и гласовима Хрвата и Бошњака.

- Чињеница је да кроз три-четири изборна циклуса Сарајевски кантон делегира највише Срба у Дому народа, а да се ти делегати највише бирају бошњачким гласовима, па тако нису легитимни представници српског народа. Посматрам то као Србин, а не политичар. То се види и по активностима Клуба, само је једном покренут витални национални интерес, а српска права су све мања и српски народ све теже живи у ФБиХ - тврди Михајловић.