latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Ускоро рјешење за српске пасоше на КиМ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да ће рјешење за српске пасоше на КиМ ускоро бити нађено и да Београд неће оставити Србе без важећих докумената Републике Србије са којима без визе могу да путују у земље ЕУ.
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић) - Фото: ТАНЈУГ
Марко Ђурић (Фото: Зоран Жестић)Фото: ТАНЈУГ

- Предочили смо европским званичницима да је неприхватљиво да наши људи са КиМ теже улазе у земље ЕУ са званичним биометријским пасошима Републике Србије, него људи који на наш континент долазе без иједне путне исправе. Наши саговорници прихватају да то нема логике - рекао је Ђурић.

Он је навео да ће разговори о начину на који ће се на техничком нивоу то питање ријешити бити настављени и да је умјерени оптимиста да ће то ускоро бити ријешено.

- Наставићемо да чинимо све што је могуће да покажемо зашто наше грађане не треба на тај начин понижавати - рекао је Ђурић.

Говорећи о недавним разговорима са Приштином на експертском нивоу у Бриселу, Ђурић је рекао да је српка делегација у разговору са представницима европских институција добила несумњиву потврду посвећености томе да се спроводи договор и договор о ЗСО и остали договори, а од представника Приштине условљавања која немају везе са потписаним договорима.

Ђурић је рекао да је приступ Београда разговорима позитивно оцијењен и да Србија ни од једног циља, укључујући и формирање ЗСО, неће одустати.

- У овом тренутку имамо значајну подршку чак и оног дијела међународне заједнице који се залаже и признаје независност Косова, да се ти циљеви остваре - рекао је Ђурић.