latinica  ћирилица
28/05/2016 |  09:11 ⇒ 20:40 | Аутор: ТАНЈУГ

Џихадисти у великом броју стижу у Европу са мигрантима

Кријумчари људи имају све више посла на обали Либије у протекла два мјесеца и при том не пребацују у Европу само оне који бјеже од рата већ и оне који су рат и изазвали - припаднике Исламске државе.

Како преноси Си-Ен-Ен, џихадисти, наиме, настоје да пребаце своје борце бродовима у Турску, Грчку или Италију и спремни су то добро да плате, а цијена за групу од 25 људи је 40.000 долара.

У ратом разрушеној Либији новинари Си-Ен-Ена су разговарали са људима који организују таква путовања препуним бродовима ка Европи, али тога су свјесни и западни званичници.

Један неименовани званичник је за америчку мрежу рекао да је било само питање времена када ће ИД покушати да убаци своје борце међу мигранте који бродовима стижу из Либије у Европу, преноси "Блиц".

- САД и Европа морају да реагују заједно, и то брзо - рекао је неименовани званичник.

Он је додао да је стање заиста аларамантно, пошто није ријеч о једном или двојици који покушавају да се провуку поред миграната, већ су то читаве групе.

Новинари Си-Ен-Ена су разговарали и са Абу Валидом, човјеком који им је открио да Либија није једина земља из које џихадисти покушавају да се докопају европског тла.

И из Туниса такође, исламисти бродовима илегално улазе у Европу.

Абу Валидову причу потврдила су и два локална полицајца која кажу да су ухватила неколико група припадника ИД који покушавају да се помијешани са мигрантима провуку неопажено.

Званичник либијске обавјештајне службе Исмаил Шукури рекао је да они који то покушавају, најчешће путују са породицама, без оружја, као нормалне избјеглице.

И у Европи су свјесни да у маси миграната који долазе сваке недјеље, лако може да буде и џихадиста, па је Европол појачао рад на терену тражећи улазна мјеста за нелегални улазак миграната на европско тло, али број оних који су већ ушли немогуће је утврдити.